5 trin til at blive mere kreativ

Mange ildsjæle er afhængige af kreativitet, hvis de skal gøre den forskel, de drømmer om. Det er jeg bestemt også, og nu har jeg lånt og stjålet fra et par herrer, der har noget fornuftigt at sige om, hvordan vi skaber kreativiteten.

Baggrunden

Jeg følger noma-chefkokken René Redzepi på Twitter. Det gør jeg, dels fordi jeg er madnørd, og dels fordi han er et af de mest kreative mennesker, jeg nogensinde har mødt. Eller rettere sagt: Han er det menneske, der prioriterer kreativitet mest, og det giver kreative resultater.

For nylig videregav han et link til et foredrag, hvor Monty Python legenden, John Cleese, fortæller hvordan man bliver kreativ. Du kan se foredraget nederst i blogindlægget, og det ville være det ideelle at gøre, men da det varer 36 minutter, er der sikkert mange, der ikke får det gjort. Derfor har jeg lavet denne opsummering til dig (med et par ekstra tilføjelser).

Ikke et talent

Inden vi kommer til de fem trin, er der lige noget, vi skal have på plads først. Jeg satser ikke på, at det er nødvendigt at fortælle, hvorfor vi skal være kreative, eller hvad kreativitet er. Det kan du hurtigt Google dig til, hvis du ikke ved det.

I stedet vil jeg lige dvæle ved konklusionen, at kreativitet IKKE er et talent. Der er ikke mennesker, som er født til at være kreative og bare kan spytte den ene gode idé ud efter den anden. Det er godt nyt for os alle, for det betyder, at vi også kan blive mere kreative. Kreativitet er nemlig en måde at arbejde på.

Business, børn og spaghetti

Tom Wujec har lavet en række spændende eksperimenter, som fortæller os meget om kreativitet. Han har lavet over 70 forsøg med forskellige grupper, der alle fik til opgave at bygge et tårn af spaghetti, tape og snor, og til sidst skal en skumfidus stå på toppen. Du kan høre ham fortælle om det i dette foredrag, der varer 7 minutter.

Forsøget går ud på at bygge det højeste tårn på 18 minutter, og det medførte et par overraskende resultater. For det første var business-studerende de dårligste til det. Men mere overraskende viste det sig, at børnehavebørn var blandt de bedste. Mens de studerende brugte tid på at finde og forhandle sig frem til den rigtige løsning, legede børnene sig frem til det fra starten, for de vidste ikke, hvad der var ”forkert” at gøre.

Den åbne tilstand

Men hvordan kan vi så tage barndommens kreative evner ind i en voksenverden? Her kommer John Cleeses råd os til hjælp.

Overordnet set handler det om at skabe den åbne tilstand. I dagligdagen oplever du det meste af tiden den lukkede tilstand, hvor vi skal præstere og skabe resultater – gerne hurtigst muligt. Her bruger vi al den viden, vi har i forvejen, og kreativitet er stort set umulig. I den lukkede tilstand er du afslappet og nysgerrig – ganske som børnene med spaghettitårnene.

Trin 1: Sted

For det første skal du skabe et sted, hvor der ikke er pres og forstyrrelser fra omverdenen. Der skal ikke være afbrydelser fra andre, sms’er, telefonopkald osv.

Trin 2: Tid del 1

Dernæst skal du sætte en tidsbegrænsning på, hvor lang tid, du er på dette sted. Hvis du ved, at du fx har to timer til at sidde i denne oase, kan du bedre koncentrere dig om det, end hvis du ikke har nogen bagkant. Den manglende bagkant vil nemlig hele tiden få dig til at overveje, hvor længe du skal blive ved. Og så bruger du jo ikke tankerne til at være kreativ.

Den nærliggende fare her er overspringshandlinger. Nu, hvor du lige pludselig har tid, begynder alle mulige små ting at plage din hjerne. Skulle der egentligt ikke støvsuges? Skal papirerne ikke sorteres? Skal syvkabalen ikke lige lægges færdig?

Det er lettere at lave ligegyldige ting, der haster, end vigtige ting, der ikke haster. Og det er lettere at lave små ting, vi ved, hvordan vi løser, end store ting, vi er usikre på.  Alt dette giver dig uro, når du sidder i din oase. Hjernen vil jo gerne løse en masse problemer (støv, uorden osv), men den uro skal du overkomme. Efter noget tid vil du opnå afslapning.

Trin 3: Tid del 2

Efter ca. en halv time vil du opnå en tilstand af afslapning. Nu dukker de gode problemer op, og måske endda hurtige løsninger på problemerne. Men lad være med at springe på de første løsninger. Dine første tanker vil bygge på noget, du kender og derfor ikke være originalt.

Du skal lære at tolerere følelsen af ikke at kunne løse dit problem. Meget kreative mennesker kan tåle dette ubehag i længere tid. Tænk over, hvorfor vil du gerne finde en hurtig løsning? Er det bare fordi du vil vise, at du kan tage hurtige beslutninger?

Du kan lette det for dig selv, hvis du finder ud af, hvad din beslutnings-bagkant er. Skal du tage en beslutning i denne kreativitets-session, eller kan det vente til næste uge? Når du kender bagkanten, kan du lettere blive ved med at finde frem til flere idéer frem mod beslutnings-bagkanten. De senere løsninger vil som regel være mere originale.

Trin 4: Selvtillid

Frygten for at lave fejl kan stoppe hele processen. Det var tilfældet med business-studerende, og det vil det også være for dig. Du skal være åben over for alt, der kan gå galt. Måske er det mest kreative svar langs en sti, hvor du tror at det første skridt er dumt eller farligt. Som John Cleese siger: ”Vrøvl kan føre til gennembrud”.

Trin 5: Humor

Humor er den hurtigste måde at komme fra lukket til åben tilstand. Vi udelukker humor i det daglige arbejds-ræs, fordi vi tror, at det vigtige ikke må være sjovt. Mange forveksler vigtighed med højtidelighed, og derfor skal man opføre sig kontrolleret (og kedeligt), hvis man beskæftiger sig med noget vigtigt. Og højtidelighed er humorens fjende og således også kreativitetens.

Humor medfører den spontanitet og legelyst, der gør, at du kommer frem til kreative løsninger. Lad være med at dræbe dem med højtidlighed.

Belønningen

Det er ikke sikkert, at din kreative belønning vælter frem, når du gennemgår de frem trin. Kreativiteten har det med at dukke op på alle andre tidspunkter. Det kan være i badet, i bilen eller i drømme. Men hvis du laver forarbejdet med de fem trin, har du gjort alt, der skal til, for at underbevidstheden pludselig belønner dig, og pæren blinker over hovedet.

Nå det så er sket, kan du vende tilbage til den lukkede tilstand og gøre idéen til virkelighed.

Jeg ønsker dig og din kreativitet al held og lykke, og har du 36 minutter, vil jeg i højeste grad anbefale dig at se hele klippet. Det er endda med danske undertekster og kan ses her.

 

Kommentarer

Dorte Møller Madsen siger:
27. April, 2012 at 09:38

Super indlæg og det er jo så sandt så sandt – specielt den med…

Det er lettere at lave ligegyldige ting, der haster, end vigtige ting, der ikke haster. Og det er lettere at lave små ting, vi ved, hvordan vi løser, end store ting, vi er usikre på, kunne jeg lige nikke genkendende til..

God fredag, Dorte

Skriv en kommentar