Brug din frustration og bliv et gladere menneske

Måske har du opdaget, at jeg har startet jagten på ”Danmarks næste rollemodel”. Hvis det er helt nyt for dig, går det i korte træk ud på, at jeg i protest mod den form for rollemodeller, der bliver fremstillet på tv, har startet jagten på Danmarks næste rollemodel. Der er fire faser:

  • Alle kan indstille en rollemodel mellem 15-25, som gør noget godt for andre. Man kan også indstille sig selv.
  • Herefter vil en jury udvælge 10 rollemodeller, der går i finalen.
  • Så kan alle gå ind og stemme på deres favorit.
  • Til sidst offentliggøres vinderen, der dermed kan kalde sig Danmarks Rollemodel 2011.

Hvorfor?

Flere i mit netværk har spurgt det fornuftige spørgsmål, om jeg ikke har travlt nok i forvejen? Og til det kan jeg kun svare ”jo”. Men jeg har kort sagt startet projektet for ikke at blive vanvittig, og det har man altid tid til at undgå.

Der er tre konkrete årsager til, at jeg har startet jagten netop nu og så en mere abstrakt årsag. De konkrete årsager er:

  • Jeg har i flere år arbejdet med unge i udsatte boligområder. Der er det helt tydeligt, hvor store betydninger rollemodeller har. Det gælder både de positive og negative rollemodeller, og så gælder vigtigheden af forbilleder i øvrigt for os allesammen, men især i forhold til de unge.
  • Det tiltagende antal af ligegyldige / negative rollemodeller i medierne har gang på gang ødelagt mit humør. Jeg bliver ganske enkelt vred, når jeg ser den ene ligegyldige begivenhed i et realityprogram blive pumpet op som breaking news hver eneste dag. Det kan være overskrifter i retningen af: ”Ukendt har sagt noget dumt”.
  • Inden for den samme uge blev jeg kontaktet to gange, og det fik mig til at tage affære. For det første blev jeg kontaktet af to folkeskoleelever, der gerne ville lave en projektopgave om ildsjæle. Det var noget af en åbenbaring for mig, at så unge mennesker kunne interessere sig for det. Anden gang blev jeg kontaktet af en bekymret mor, der havde læst min bog og gerne ville opfordre mig til at udbrede mine budskaber blandt ungdommen.

Hurtigt tog projektet form, og det blev så til det projekt, man nu kan se på www.DKsRollemodel.dk.

Den frustrerede drøm

Den mere abstrakte årsag til, at jeg har startet projektet, skyldes det, der ifølge psykologen Peter Lang kan formuleres som:

Bag ethvert problem ligger en frustreret drøm.

Jeg havde et problem i forhold til, at jeg kunne mærke vreden så ofte, at det gik udover mit generelle humør. Det fører selvfølgelig til frustration. Nogle gange kan vi blive fortabte i frustrationen og bruger al vores energi på den. Og kommer ikke videre. Men vi er frustreret, fordi vi har en drøm om, at noget andet bør være muligt.

Tidligere har jeg skrevet flere blogindlæg, hvor jeg giver udryk for min frustration overfor dårligt tv. Det skyldes, at jeg har en drøm om, at det kunne være så meget bedre, hvilket jeg også gav udtryk for i indlægget ”Top Ti over tv-programmer, der burde laves”. Men da jeg ikke har en tv-station, besluttede jeg mig for at gøre, hvad jeg kan, og det blev så til den hjemmeside, hvor jagten på Danmarks næste rollemodel finder sted.

I skrivende stund har projektet varet to uger, og det er helt fantastisk at opleve, hvor mange der har den samme frustrerede drøm som jeg. Alene det, at jeg har fået afløb for min frustration ved at skabe en bid af min drøm om mere fokus på positive rollemodeller, har allerede gjort mig gladere. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man lægger mærke til sin frustration, men fokuserer på den bagvedliggende drøm.

Hvis du vil se en illustration af, hvor tydelig frustrationen OG glæden er for mig, kan du se dette interview fra TV2Lorry, hvor jeg fortæller om projektet. Det er med knyttede hænder og hoppen i sædet. God fornøjelse!

Har du oplevelser, hvor du har haft en frustration men fokuseret på drømmen bag, så fortæl endelig om den her.

De bedste hilsener

Tommy Krabbe

Kommentarer

Karina Suhr siger:
14. March, 2011 at 19:05

Kære Tommy Krabbe

Først og fremmest skal du have stor tak for den inspiration du allerede nu har videregivet. Jeg faldt ved en tilfældighed over TV2 Lorry i morges og så interviewet med dig om dit projekt Danmarks Næste Rollemodel. Min umiddelbare tanke var ENDELIG bliver der sat fokus og ord på en problematik som er så utrolig væsentlig i vores samfund!

Selv arbejder jeg på et projekt for syge unge på Rigshospitalet, og her har vi ofte diskuteret begrebet rollemodel. Vi har særligt gjort dette i forbindelse med planlægning af arrangementer. For spørger vi de unge til råds, vil de gerne møde Amalie fra Paradise, Sidney Lee eller en af dem fra x-faktor! Og et mere vitaminfattigt indslag kan jeg næppe tænke mig.

Så frem i lyset med de gode historier og reflekterende unge mennesker.

Og igen tak for dit arbejde med at sætte fokus på dette område. Jeg er helt sikker på at det blot er starten på noget stort. Og jeg glæder mig til at følge med i jagten på Danmarks Næste Rollemodel.

Venlig hilsen
Karina Suhr

Skriv en kommentar