De dårlige eksempler kan redde dit liv

Steve Jobs blev fyret fra Apple, men vente tilbage og reddede virksomheden. Walt Disney blev fyret pga. manglende fantasi. Elvis og The Beatles fik at vide, at deres musik ikke ville blive til noget. Derfor skal du nu gøre dit eller dat. Gu’ skal du ej!

Talrige bøger og endnu flere foredrag om personlig udvikling starter med ovennævnte eksempler, der bliver brugt som argument for vidt forskellige teorier om motivation, kreativitet, iværksætteri og meget mere.

Udvalgte eksempler til lejligheden

Det kan måske også have sin plads, men prøv lige at tænk over, at der bliver fremsagt en teori, hvor man henter eksempler fra hele verden og fra forskellige århundreder, men dog kun eksempler, som bekræfter ens egen teori.

Du skal bare kaste dig hovedkulds ud i din egen virksomhed, for det gjorde person A, og hans virksomhed er stor. Du skal aldrig opgive din idé, for det gjorde person B ikke, og han tjener kassen i dag. Du skal knokle 100 timer om ugen, for det gjorde person C, og han har succes i dag.

Men lur mig, om der ikke findes personer, hvor det modsatte er tilfældet. Jeg kan i hvert fald sagtens nævne flere, der har kastet sig hovedkulds ud i egen virksomhed, og endte med at gå konkurs og skal dø i gæld med alle medfølgende problemer.

Det samme gælder folk, der ikke ville opgive deres idé og endte med at blive deprimerede og stressede, fordi de ikke lyttede til omverdenen. Endelig har andre mistet kontakten til deres ægtefælle og børn, fordi deres liv kun handlede om at arbejde.

Alle æg i en skrøbelig kurv

De dårlige eksempler nævnes ikke, fordi det er sjovere og lettere at lave en teori, hvor man bare plukker de eksempler, der bekræfter antagelserne og ignorerer alt andet. Hvem gider da også høre om det? Som foredragsholder oplever jeg selv i ny og næ, at køberne ønsker, at jeg ikke skal nævne, at ildsjæle kan gå ned med stress og brænde ud. Dog insisterer jeg på at komme omkring det, for det er virkeligheden og hele baggrunden for, at jeg selv blev interesseret i begrebet.

For forestil dig lige at du tager drastiske beslutninger for dit liv baseret på en karismatisk person, der sælger en teori med inspirerende og tilfældigt udvalgte eksempler. Du lægger alle æg i en kurv, der er meget skrøbelig, og du er selv sikker på, at den er stærk. Samtidig er mange af teorierne strikket så kløgtigt sammen, at hvis det går galt, så er det dig selv, der har ødelagt det.

Snusfornuften

Mit budskab er derfor helt klart, at vi selvfølgelig skal lytte til alle personer, der kan give os inspiration til at udvikle os og gøre en forskel i dette ene liv. Men husk at bevare snusfornuften. Nævnes der kun udvalgte succeshistorier, bliver du nødt til at forholde dig til, om succes nu også kan være det eneste udfald af at benytte den anbefalede tilgang til verden.

Jeg ved, at det er kedeligt at skulle gøre det, men det er dit og dine nærmestes liv, der påvirkes af dine valg – og ikke forfatterens / foredragsholderens / inspiratorens.

Rigtig god fornøjelse med de dårlige eksempler, så kan du nemlig også bedre nyde de gode.

Skriv en kommentar