De hvide mod de sorte

Der kastes håndtegn, skrives autografer og musikken pumper ud af højtalerne. Du har gættet ganske rigtigt: Der spilles skak.

Rock and Roll

Eller det var måske ikke lige det, du gættede på. Men ildsjæle kan som regel forvandle normale tankegange med deres entusiasme. Vi er til 50 års jubilæum for Dansk Skoleskak på Rådhuspladsen i København. Udover de indledende ord kunne jeg også nævne, at turisterne stopper op og følger med, mere end 60 frivillige knokler og folk i alle aldre og af alle herkomster tager del i festen.

”Da jeg gik hjem fra arbejde i onsdags, havde jeg arbejdet 42 timer i denne uge”, siger den trætte, men tændte generalsekretær, Mads Jacobsen. ”Så skulle jeg nok heller ikke have taget til Comedy Festival torsdag og fredag. Men sådan er Skoleskak: ren rock and roll!” Og denne holding har spredt sig til hele Rådhuspladsen.

Fysisk er vi langt fra min gamle skakklub i Thy, men også oplevelsesmæssigt. Der er ikke meget blødt brød og dårlig kaffe over det her.

Selv damen i pølsevognen har aldrig set noget lignende, og hun har altså set en del gennem tiden på kanten af den landskendte plads. ”Lige før sagde de i højttaleren, at en dreng på 6 år havde vundet over en voksen mand. Alle turister stopper. Det er da helt vildt!” siger hun, mens jeg sætter tænderne i en hotdog.

Imponerende!

Jubilæet imponerer mig, fordi de virkeligt leger med formen uden at ændre på indholdet. Der bliver spillet skak over alt, men på forskellige måder, og det skaber opmærksomhed og helt sikkert resultater. Selvom skak er et af verdens ældste spil, kan det stadig være med til at skabe fornyelse, så længe der er ildsjæle involveret.

Højdepunktet for mange var simultanspillet, hvor Danmarks bedste skakspiller, Peter Heine Nielsen, skal spille mod 50 spillere på en gang. Én spiller for hvert år skak har været i skolerne. Det er noget, som folk gerne kører langt for at være med til Jeg talte blandt andet med en, der var kommet fra Vejle for at være med. Og da Peter Heine ankommer, er det som at se en rockstjerne. Ikke så meget på grund af ham, for han lader til at være en ydmyg og hamrende flink mand, men han skulle skrive autografer til højre og venstre, og alle ville have billeder af stormesteren in action.

Ildsjæle sætter gang i events

Som jeg stod der midt i det hele, følte jeg, at jeg var til en rockkoncert. Der var på godt dansk ”gang i den”. Jeg ved, at mange ildsjæle kæmper med at lave events. Det er svært at motivere de frivillige til at gøre en indsats på dagen, næsten umuligt at tiltrække nye ansigter og ikke mindst alt for dyrt. Og når man så oven i købet beskæftiger sig med et spil, der for mange synes gammeldags, vil mange give op.

Men Dansk Skoleskak er heldigvis drevet af ildsjæle, der forstår at formidle spilet i øjenhøjde med børnene, som er deres målgruppe. Dermed mener jeg ikke, at alle events skal laves som en rock koncert, for det kommer jo helt an på, hvilken stil din målgruppe er til. Det var samtidig også en stil, der passede de frivillige, så de giver den en skalle. Endelig var udgifterne helt ned på den pris, som det kostede at leje nogle borde og telte.

Stort tillykke med jubilæet og tak for inspirationen, som hermed er givet videre.

Skriv en kommentar