Demokratiet – ej blot til pligt

Ta-daaaa! Det er tid til et lille reklameindslag.

Jeg har længe været optaget af forholdet mellem ret og pligt. Ofte er vi optagede af, hvad vi har ret til, men alt for sjældent af, hvad vi har pligt til.

Da man i sin tid forfattede menneskerettighedserklæringen i 1789, gik der kun seks år, før menneskepligtserklæringen blev skrevet. Den franske, lovgivende forsamling fandt ud af, at folk har det med at blive for egoistiske, hvis de kun har fokus på det, de har ret til. Erklæringen indholder nogle artikler, hvor et par eksempler kunne være:

  • Artikel 3: Pligterne overfor samfundet består i at forsvare samfundet, tjene samfundet, at leve efter loven og respektere lovens organer.
  •  Artikel 4: Man er ikke en god borger hvis man ikke er en god søn, en god far, en god bror, en god ven, en god ægtefælle.

Når jeg taler med ildsjæle, er det tydeligt, at de alle har til fælles, at de tænker mere på, hvad der er deres pligt end deres ret. Det skal ikke forstås således, at de kun gør en indsats, fordi de føler, at samfundet presser dem til det, men fordi de har lyst til det. Det er en pligt, de frivilligt påtager sig.

Jeg blev derfor meget glad, da jeg i “P1 Formiddag” hørte en udsendelse om de to ildsjæle Nadja Pass og Andreas Lloyd. De har startet projektet www.borgerlyst.dk, hvor de prøver at italesætte nogle demokratiske udfordringer på en helt ny måde. Du kan finde mere om udsendelsen og downloade den ved at klikke her.

Borgerlysts hjemmeside er spækket med inspirerende videoer, hvor mange forskellige danskere kommer med gode bud på svære spørgsmål. Og der er god mulighed for, at alle kan blande sig i den alt for oversete debat – både på hjememsiden og i projektets Facebookgruppe.

Jeg finder naturligvis også projektet meget interessant, da borgerlysten har meget tilfælles med ildsjælebegrebet, som jeg definerer det. Deres projekt har mine varmeste anbefalinger, og jeg ønsker dig god fornøjelse med at dyrke din egen borgerlyst.

Skriv en kommentar