Denne bog skal du læse i sommerferien. Punktum.

coverJeg skal lige starte med at erklære, at jeg ikke er objektiv i denne anbefaling. Forfatteren af årets bog er min gode veninde og ”buddy” (sparringspartner). Jeg er totalt subjektiv, for hver celle i min krop anbefaler dig at læse denne bog. Jeg er sikker på, at hver celle i din krop vil takke dig for beslutningen.

Nadia Plesners bog ”Simple Living – kunst og kamp fra en campingvogn”.

Jeg stiftede første gang bekendtskab med Nadia Plesner for nogle år siden, da jeg interviewede hende til dette indlæg. Vi havde mange værdier til fælles og blev hurtigt gode venner. Hvis du ikke helt ved, hvem hun er, så er det ”hende med tegningen og Louis Vuitton-retssagen”. Og nu har hun skrevet en bog om hele forløbet, som handler om meget mere.

Den korte historie er: Nadia tager ung og forelsket til Holland for at blive kunstner. Alt (og jeg mener alt) går galt og hun ender invalideret og alene i en muggen campingvogn blandt suspekte typer. Midt i det hele finder hun sit kunstneriske kald og vil rette opmærksomheden på folkemordene i Darfur og spørge os, hvorfor vi er mere interesserede i Paris Hiltons korte fængselsophold end millioners triste skæbne. Hun starter en kampagne, som verdens største brand ser sig sure på (selvom den aldrig var rettet mod dem), og det ender i retssager og alt, hvad der dertil hører.

Vi ved også helt fra starten af, at Nadia ender med at vinde, så det er ikke derfor, du skal læse bogen.

Vi har jo før hørt historier, hvor ildsjæles kampe er moderne udgaver af Davids kamp mod Goliat, men ikke som denne og slet ikke så velskrevet.

Styrke, ildsjæl og de store spørgsmål

Nadias historie er vild, hård, følelsesladet, men først og fremmest inspirerende. Det ved alle, der har hørt et af hendes foredrag – eller bare talt med hende i et minut. Men den er også kompliceret, og nu kan du for første gang komme med helt ind i de inderste tanker og følge en kvinde, der i det sorteste hul fandt lyset, selvom den største modstand prøvede at tage det fra hende. Igen og igen. Hun kunne have givet op mange gange, men selv 99% afkræftet kan mennesket være ubegribeligt stærk.

Vi har jo alle vores sorte huller og ved, at modstand kan gøre stærk. Men alligevel er kampen lige så hård hver gang. Hvor finder man styrken? Hvorfor giver vi ikke bare op? Hvordan kommer man videre? Og hvorfor kan vi nogle gange ikke bare indse, hvad vi skal gøre? Det er for mig nogle af tilværelsens helt store spørgsmål, og Nadia Plesners bog ”Simple Living – Kunst og kamp fra en campingvogn” handler om dette – og ikke ”bare” en retssag. Retssagen har birollen, og ildsjælen har hovedrollen.

En film i bogform

Historien er så medrivende, at mange i første omgang tror, at det er fiktion. Filmrettighederne blev i øvrigt solgt inden udgivelsen. Men det er virkelighed, og det er skrevet med så malende beskrivelser, som kun en kunstner kan ramme. Man ser hele filmen for sig og oplever den i sig. Og når den er læst, har man inspirationen og motivationen til at fortsætte sine egne kampe – uanset hvad de måtte være.

En god feriebog for mig skal være en rejse. Man skal nyde at læse den og gerne grine og græde. Men den må også gerne give mig noget, som jeg kan bruge, når ferien er ovre. Alt dette og mere til får du ved at læse dette omfattende og særdeles livsbekræftende værk.

Køb den. Lån den. Stjæl den – bare du læser den :-)

Rigtig god fornøjelse!

 

Skriv en kommentar