En meget syg lille pige, en drøm, en ildsjæl og Facebook

Melica er 8 år gammel og tilbringer meget af sin tid på Rigshospitalet Hun lider af fanconi anæmi (defekt knoglemarv som er kronisk), og derfra har hun udviklet MDS som er forstadiet til leukæmi. Hun kan ikke gøre det, der gør det sjovt at leve for andre små piger. Men alligevel har hun en drøm. Den vender vi tilbage til.

Joan Kristine Vestergaard Herskind er 31 år. Da hun var barn legede hun med Melicas moster. Som mange andre er hun venner med lidt løsere bekendtskaber på Facebook og dermed også Melicas mor (Liza). En dag ser Joan, at Liza begynder at skrive mere og mere om indlæggelser og alt det, der følger. Joan har kun mødt Melica én gang før, men skriver til Liza for at høre, hvad det handler om. Det er meget naturligt for Joan at spørge, da hun er sygeplejerske. Hun bliver bekendt med Melicas forfærdelige situation.

Jagten på drømmen starter

Jeg har skrevet med Joan,  der selv mor til to, og hun fortæller mig, hun ville dø indeni, hvis der skulle ske noget med hendes børn. Som sygeplejerske arbejder hun ikke med børn, fordi det ville være for hårdt for hende. Men Melicas situation får hende til at reagere. Da hun hører, at lille Melicas prinsessedrøm er at komme til Disneyland i Paris, tager idéen form.

Hun har ikke prøvet at lave Facebookgrupper eller indsamlinger før, men efter at have fået grønt lys fra Liza, opretter Joan sin første Facebookgruppe, der får navnet: ”Hjælp Melica med hendes drøm”. Hun inviterer sine egne venner til at donere 100 kroner, og som det er tilfældet med det sociale medie, hører andre om gruppen, så der kommer flere og flere medlemmer af den. Jeg hørte tilfældigvis om den, da en veninde fra folkeskolen delte Joans opfordring på sin væg.

Joan gav sig selv to måneder til at indsamle 15.000 kroner, så Melicas drøm kunne blive opfyldt. Hun er meget ihærdig med at opfordre folk til at støtte, og næsten en måned inden indsamlingen er afsluttet, er målet mere end nået. Hun kan stolt skrive det samlede beløb på gruppens væg:

35.851 kroner.

Derudover er der sendt en masse forskellige gaver til Melica. Nogle af pengene bliver oven i købet doneret videre til Danske Hospitalsklovne og de andre børn på Rigshospitalet. Men vigtigst af alt så kan Melica få opfyldt sin drøm.

Drømmen fortsætter

Midt i det hele kom Ønskefonden forbi, og de vil måske donere rejsen til hende. Det fik ikke Joans iver og idéer til at stoppe, men til at fortsætte. For hvis Melica er så meget hjemme og får hjemmeundervisning, kunne man jo forbedre hendes værelse. Den største drøm i forlængelse heraf er at kunne hjælpe familien med en lille bil. For den lille pige må ikke køre i tog, bus og lignende, hvilket gør det meget besværligt for hende at komme fra hjemmet i Glostrup til fx Zoologisk Have.

Uanset hvordan det ender, så har Joans initiativ og virkelyst været en helt ufattelig hjælp for Liza og lille Melica. Taknemligheden for opbakningen er stor fra alle tre.

Ildsjæles inspirerende indsats

Men som følger fra sidelinjen er min taknemmelighed overfor ildsjæle som Joan. Det er en helt uvirkelig kraft, der kan udvikles i gode mennesker, når de føler et kald for noget. Husk på, at Joan kun havde mødt pigen én gang i sit liv, men nu har gjort, at hendes drøm (og endnu mere) kan gå i opfyldelse. Hun gjorde det ved at oprette en gruppe, som hun ikke havde prøvet før, og så gjorde ihærdigheden det sidste. Joan viser i sandhed, hvor meget vi alle kan gøre, når bare vi føler stærkt nok for det.

Derudover skal vi heller ikke glemme de mange mennesker, som tog sig tid og havde lyst til at donere et beløb til en lille pige, som mange af dem slet ikke kendte. Midt i en tid med ligegyldigheder og realitystjerner i medierne, evige politiske diskussioner om ingenting samt tragiske handlinger, som mennesker gør ved hinanden, er det mennesker som Joan, der giver os troen på mennesket tilbage igen.

Jeg læste for nylig en artikel om, at Facebook er et medie, hvor vi i en evig egoistisk rus fremstiller vores liv, som vi gerne vil have, vi selv og andre skal tro, det er. Det er sikkert også tilfældet hos nogle. Men hos andre (som desværre er dem, medierne interesserer sig mindst for) er det blot et fantastisk netværk, hvor ildsjæle på kryds og tværs kan gøre verden til et bedre sted.

Du kan også hjælpe Melica

Mange ønsker Melica god bedring, og det er selvfølgelig ikke med onde hensigter. Men Melica får det ikke bedre. Hendes sygdom er kronisk, og friheden er taget fra både hende og hendes mor. Hjælp fra venner og helt fremmede giver dem dog en lille flig af det gode, normale liv tilbage, så hvis du har noget at give, er det stadig muligt at støtte.

Du kan overføre penge til: Reg nr. 4440. Konto nr. 4440241883. Derudover kan du følge Facebookgruppen her. Den 12. maj bliver gruppen overtaget af Melicas mor.

Melicas situation minder os om, hvor ond og hård verden kan være, når en lille uskyldig pige skal lide så meget. Det er dog dejligt at vide, at verden er fuld af ildsjæle, som tager kampen op mod denne ondskab. Det ser jeg dagligt på alle mulige måder, og jeg føler mig hver dag ydmyg og taknemmelig over at kunne beskæftige mig med, hvor meget vi mennesker kan, når bare sjælen er tændt.

Kommentarer

inge-lise hansen siger:
22. April, 2012 at 10:23

Hvor er det dejligt, at der findes hjælpsomme mennesker. Kan man andet end give hjælp til Melica. Mit barnebarn Helena er klassekammerat med Melica og jeg ved hvor meget Helena savner Melica og hvor meget hun altid snakker om hende. Håber lat det bedste for Melica og familien.

Mette-Marie Kristensen siger:
24. May, 2012 at 19:05

Det er dejligt at se at der findes nogen der gør noget for andre….
Alle mine positive tanker til familien.

Skriv en kommentar