Er du miljøskadet eller miljøskaber?

Forleden hørte jeg et interview med Darren Hardy, der i mere end tyve år har beskæftiget sig med at hjælpe andre til at få fremgang. Han udgiver blandt andet også magasinet Success Magazine. Han bliver stort set hver dag spurgt, hvordan man kan tjene flere penge, få et større hus, en federe bil eller et bedre job, og det er han ved at være træt af, for hvis folk tror, at det er så enkelt, så vil de aldrig opnå det, de ønsker.

Intervieweren spurgte ham så: ”Hvilket spørgsmål burde mennesker stille dig i stedet?”  Svaret kom med det samme: ”De burde spørge mig: Hvem skal jeg blive, for at opleve mere succes?”

Frokost med professoren

Jeg er bestemt enig med ham. Jeg oplever mange, som ønsker mere, men holder stædigt fast i ikke at ville udvikle sig og lære noget nyt. Og hvis man gør det, man altid har gjort, ja, så får man jo det, man altid har fået. Denne stædighed har undret mig længe.

I går spiste jeg så frokost med min tidligere bofælle, som nu er professor i læring. Jeg lovede at betale, hvis han til gengæld ville hjælpe mig med at forstå, hvordan det kan være, at vi kan være så modvillige i forhold til at lære noget nyt og udvikle os.

Du og jeg lever i en boble

Vi kom frem til, at vi alle sammen går rundt i vores egen boble. Prøv at forestille dig, at du er inde i en boble, og din hjerne kan kun skabe tanker ud fra det, der er i boblen. Og hvad er der så i boblen? Svaret er: Det du selv tager med.

Så er din boble fuld af Paradise Hotel, så tænker du nok oftere på, hvordan du kan sende andre hjem. Er den fuld af krig, så er det ikke freden, der fylder mest i dine tanker.

Men hvordan vælger vi egentligt, hvad der skal være i boblen? Det gør vi ud fra en følelse af, hvad der giver os tryghed. Det kan være det, der bekræfter os i det, vi allerede ved.

  • Vi læser fx den avis, vi er enige med.
  • Vi ser de programmer, der bekræfter vores fordomme om andre mennesker
  • Vi taler mest med dem, der ligner og mener det samme som os selv

Miljøskadet

På samme tid bilder vi os selv ind, at vi gør noget godt: Vi gør os selv trygge, så det bliver vi ved med. Problemet er bare, at for nogen er det netop ikke godt. De kommer ikke videre, og oplever ikke mere fremgang.

De bliver skadet af det miljø, de selv har opbygget i deres boble, men nægter at skiftet indholdet ud.

Bye bye news

Miljøskaberen tager i stedet hele tiden aktiv stilling til, hvad der skal være i boblen – ud fra andre kriterier end bare tryghed. De ser, læser om og møder mennesker med andre holdninger; ikke for at overtale de andre mennesker til at synes noget andet, men for at overveje om verden kan forstås på andre måder, og om de skal udvikle sig i en ny retning.

Jeg synes selv, at det er en stor udfordring at skifte indholdet i boblen ud, men jeg mærker til gengæld også fordelene, når jeg gør det.

Man kunne tro, at det var et rent egoistprojekt, men det skal lige nævnes, at jeg vil gerne udvikle mig selv, så jeg kan være endnu mere for andre mennesker, hvilket også er en holdning, jeg møder hos mange ildsjæle rundt omkring.

For nylig har jeg taget den beslutning at lade være med at følge med i nyhederne. Det vil sige, at jeg ikke læser avis, ser ikke tv-nyheder eller besøger diverse nyhedsmediers hjemmeside.

Bedre ressourceforbrug

For jeg ved jo godt, at der er krig i verden, at nogle er kriminelle, at en sportsbegivenhed er vundet af en person, og at vejret også er her i morgen. Det udvikler ikke mig at blive bekræftet i det flere gange om dagen. Jeg har tidligere været nyhedsfanatiker, så det er en svært opgave, jeg har givet mig selv, men jeg får frigivet en masse ressourcer, som jeg kan bruge på noget andet.

Det er ikke fordi jeg er mindre optaget af verden og samfundet – faktisk tværtimod. Jeg fylder bare ikke længere min boble med noget, bare fordi det er en nyhed. Det hænger måske også sammen med, at jeg medierne efterhånden er blevet mere og mere sensationsfikserede, og en realitystjernes hårfarve kan fylde lige så meget som Novo Nordisks aktiekurser.

I stedet holder jeg et par magasiner, som jeg kan dykke ned i, og så er jeg fx medlem af nogle spændende grupper på Facebook og på andre sociale medier, hvor jeg får masser af inspiration. Nu er det min egen udfordring, og jeg kan anbefale den, men det kan også være, at det er noget helt andet, der kan få dig til at skabe et andet miljø i din boble.

Alt med måde

Nu mener jeg selvfølgelig ikke, at alt drejer sig om konstant udvikling. Alt dette gælder i forhold til de tidspunkter, hvor jeg vælger at have udviklingsbriller på og iagttage verden med dem. For mig skal der bestemt også være plads til ren underholdning, afslapning og alt det, der genoplader batterierne.

Men vil man gerne udvikle sig og opleve mere fremgang, så er man også nødt til at blive en miljøskaber og ikke bare fortsætte med at blive miljøskadet.

Kommentarer

Mads Phikamphon siger:
13. February, 2013 at 12:12

Det kan kun anbefales at droppe at følge med i nyhederne.

Det er efterhånden et par år siden jeg selv droppede det og jeg har bestemt ikke kigget mig tilbage siden: http://www.genvejen.dk/skal-man-f%C3%B8lge-med-i-nyhederne/

Skriv en kommentar