Få et SMART nytår

I tiden op til nytårsaften bugner diverse medier altid med tips og tricks til, hvordan vi får noget ud af overgangen fra et år til et andet. Der er tre bud, men jeg vil gerne have os til at fokusere på noget helt fjerde i stedet.

De tre bud er:

  • Lav nytårsforsæt, der stopper dårlige vaner
  • Forlæng julen og lav en ønskeliste, der gælder for hele året
  • Glem nytåret. Lav ændringer i dit liv hver dag

De dårlige vaner

Tiden efter 1. januar er vel nok Nicorettes højtid. Der skal stoppes med at ryge som aldrig før. Fitnesskæderne får nye tilmeldinger (ikke udøvere, men folk der tilmelder og betaler), og sådan kunne jeg fortsætte. Har du dårlige og usunde vaner så skal de da stoppes, men jeg er ked at sige det til dig: Det er altså ikke nok.

Du får ikke et fantastisk år ved at stoppe med noget, som du skulle have stoppet med for længe siden. Du får forhåbentligt et bedre helbred, men det vigtige er vel egentligt spørgsmålet: Hvad vil du så gøre med det helbred? Eller den tid, du vil bruge mindre på at arbejde? Eller de år du sparer ved et rygestop? Det vender jeg tilbage til.

Forlængelsen af julen

Nogle mennesker har været så glade for at lave ønskesedler op til julen, at de tror, at det skal gøres til nytåret også. De drømmer om det helt vilde, som de gerne vil opnå. De læser måske om ”Loven om tiltrækning” og drømmer sig til den fede bil, der nok skal komme ind i deres garage, hvis bare de drømmer nok om det. Eller det fede job, som nok skal blive tilbudt dem ud af det blå, hvis de bare hver dag minder sig selv om, hvor meget de gerne vil have det.

De fysiske love fortæller os, at intet kommer af intet, og sådan er det (efter min mening) også med de resultater, du gerne vil opnå. Så drop ønskelisten. Hvad skal du i stedet? Det vender jeg tilbage til.

At glemme nytåret

Jeg har mange iværksættere i mit netværk, og de skriver til sammen hundredvis af statusopdateringer for tiden, hvor der står, at nytårsforsæt er for tabere. Dygtige mennesker laver om på tingene hver dag, når der er brug for det.

Alligevel tror jeg, at der er noget meget værdifuldt i at tage helikopterperspektivet ca. en gang om året og så se på livet derfra. Hvis man kun fokuserer på ændringer i hverdagen, bliver det ikke de store, afgørende ændringer, der bliver foretaget, men småjusteringer. Hvad skal man så gøre i stedet for at glemme nytåret? Det kommer jeg til…. Nu!

Gøre det nye år SMART

Helt overordnet mener jeg, at det vigtigste ikke er at stoppe vaner, drømme eller glemme, men at sætte sig nogle MÅL. For mål er noget, man kan opnå, hvis bare man gør det ordentligt. Her vil jeg gerne trække på en klassiker inden for projektledelse, nemlig SMART-modellen.

Den fortæller dig, at du skal sætte dig et mål, der er:

  • Specifikt: Hvad er det helt præcist, du ønsker at opnå?
  • Målbart: Hvordan vil du kunne se, at du har opnået det?
  • Ambitiøst: Det skal være sådan, at du virkeligt har hænderne over hovedet, hvis du opnår det
  • Realistisk: Hold dig til den virkelige verden. Er målet indenfor din rækkevidde, hvis du knokler for det?
  • Tidsbestemt: Hvornår skal det være opnået? Hvad skal der fx være sket, når du kommer frem til sommerferien?

Man kan lave smart-analyser for selv de mindste ting, men bestemt også for de større dele af livet, som fx kan opnås i løbet af et år. Derfor finder jeg modellen helt oplagt at hive frem fra glemmebogen – eller nyde det nye bekendtskab, hvis du ikke kendte den i forvejen.

Du skal knokle for det

Den verdenskendte inspirator, Jim Rohn, har lagt ord til mange kloge citater. Et af dem kan oversættes til følgende:

I livet oplever vi alle to smerter. Den ene er disciplin og den anden er fortrydelse. Forskellen er, at disciplin skal måles i kilo, mens fortrydelser skal måles i ton.

Eller skrevet på en anden måde: Ja, det er hårdt at skulle opnå sine mål. Det kræver en indsats, der er så stor, at mange hopper fra. Men når de så senere i livet skal leve med alle fortrydelserne, er det langt, langt hårdere.

Du skal altså forvente, at de nye år bliver hårdt, hvis du har nogle mål, du gerne vil opnå. Men til gengæld kan du få et godt liv ud af det.

Jeg vil hermed ønske dig et godt og SMART nytår!

Skriv en kommentar