Hemmeligheden bag “The Secret”

Du kan få alt det, du vil. Alt.

Hemmeligheden til det er blevet nedarvet gennem historien, og blandt andet kendte Platon, Da Vinci, Beethoven, Edison og Einstein til den. I 2004 blev denne fantastiske nøgle til al succes i universet så genopdaget af Rhonda Byrne, og gennem et hold af eksperter forfattede hun en bog, der er blevet solgt i millioner af eksemplarer over hele verden. Det er i hvert fald sådan, det bliver formuleret på The Secrets egen hjemmeside.

Hvad er hemmeligheden?

Hvis du vil opnå succes på alle livets områder skal du bare bruge ”loven om tiltrækning”. Det er en universel lov, der sørger for, at vi alle får det, vi fokuserer på. Bare sådan.  Du skal forestille dig, at du er Alladin, og i stedet for tre ønsker, så har du ubegrænsede ønsker, og universet er Ånden, der sørger for at opfylde det.

Tre faser til succes

 For at opnå det, du vil have, skal du gennemføre tre faser. For det første skal du bede universet om noget. Du skal altså fokusere på det, du gerne vil opnå, og så skal du sende signaler ud i universet om, at det er det, du ønsker. Derefter skal du tro på, at det kommer til at ske. Til sidst skal du modtage det, som universet giver dig – og vupti så er dine vildeste drømme blevet opfyldt.

Når der så sker noget i vores liv, som vi ikke vil opnå, er det fordi vi går og fokuserer på det, vi ikke vil have. Men selvom universet er klogt og kan opfylde alle ønsker, så kan det altså ikke finde ud af at skelne mellem det, du ikke vil have og det, du vil have. Du får det, du fokuserer på, uanset om du ønsker det eller ej.

Hvorfor har den solgt millioner af eksemplarer?

Måske aner du en kritisk tone mellem linjerne. Derfor vil jeg da godt gøre det klart, at det ikke kun er mellem linjerne, jeg er kritisk. Det er jeg. Dermed ikke sagt, at forfatteren ikke er dygtig, for ”The Secret” er et fremragende eksempel på genial markedsføring. Det skyldes især tre smarte valg:

  • Bogens budskab
  • Bogens eksperter
  • Bogens aura

Budskabet er smart, for hvem vil ikke gerne have hemmeligheden til at opnå, det de vil i livet? Og der er mange eksempler i bogen og i markedsføringen om, hvordan nogle har brugt loven om tiltrækning og opnået det, de vil. Men det er eksempler og ikke statistik. Men når man synes, at man mangler noget, er det sød musik i ørene, at man bare skal ønske sig det. Derfor vil man godt bruge penge på bogen.

Eksperterne i bogen har en meget fremtrædende rolle. Hver gang der kommer en påstand, bliver der hevet én af de faste eksperter ind til at fortælle, hvorfor det er sandt. Der er dog sjældent et egentligt argument bag – bare en ekspert, der også siger det.

Den største grund til bogens succes er  nok bogens aura. Den fremstår nærmest som om, det er en skriftrulle, der nu er blevet overdraget dig fra selveste Platon. På forsiden er der et billede af et vokssegl, som du nu kan være den første til at bryde.  Gennem bogens layout er der også brugt skrifttyper og billeder, som du kan genkende fra scener, hvor Indiana Jones graver efter tabte skatte. Du kan se eksempler på denne aura på bogens hjemmeside.

Det gode ved bogen…

Jeg skal ikke sige, at bogen ikke kan gøre noget godt for dig. Det er jo meget vigtigt, at man er i stand til at blive konkret om, hvad det er man ønsker i livet. I bogen ”Syv gode Vaner” af Stephen Covey beskriver han, at én af de gode vaner er ”Begynd med slutningen”. Man skal altså visualisere, hvad man gerne vil opnå, for ellers kan man ikke strukturere planer for, hvordan man opnår det.

…Og grundene til, at du ikke skal købe den

Det vigtige ved at ændre dine tanke er, at du ændrer… dine tanker. Vores tanker og forklaringsmønstre er det, der får os videre, men de gør det ikke alene. ”The Secret” skøjter helt forbi det faktum, at i 99% af tilfældene opstår succes, fordi man  arbejder for den – ikke fordi man går rundt og ønsker den. I den nævnte bog af Stephen Covey er den første og vigtigste vane: ”Vær proaktiv”. Det betyder, at man finder ud af, hvordan man selv kan gøre sin indflydelse gældende i stedet for bare at være klar over, hvad man ønsker, der skal ske.

Men budskabet om ”loven om tiltrækning” er meget lettere og sjovere at læse end ”Syv gode vaner”. Så hvis man er doven og reaktiv anlagt, er The Secret glimrende læsning. Hvis man har brug for noget at tro på, så er loven om tiltrækning også lige til at gå til. Den er meget lettere sætte sig ind i end Biblen, Koranen og Tora’en.

Jeg har holdt møder med mennesker, der fortæller mig, at loven om tiltrækning virker. De har ønsket sig noget, og de fik det. Så jeg skal ikke sige, at det aldrig vil virke. Men jeg har haft møder med langt flere mennesker, der har opnået noget, fordi de selv tog ejerskab og arbejdede for deres sag.

Konklusionen

Kort og godt: Lad være med at falde for et budskab, bare fordi det er let at forstå. Lad være med at tro på, hvad der står, bare fordi der er nogle eksperter, der kommer med eksempler. Lad være med at tro, at fordi en bog har et layout som gamle skriftruller, at den så er mere sand. Og frem for alt: Lad være med at nøjes med at ønske og arbejd i stedet for at skabe din egen succes – uanset hvad den så måtte være. Det er ikke en hemmelighed – bare logik for ildsjæle.

Til sidst vil jeg citere én af mine store eksperter, nemlig Piet Hein:

Der findes en slags optimister
Som burde slås langsomt i ihjel:
Dem der sætter sig ned og tror,
Det altsammen går af sig selv.

Der findes en slags pessimister
Som bør udryddes tand for tand:
Dem der tror, at det dog ikke går,
Selvom man gør, hvad man kan.

Kommentarer

Helle Alsted siger:
31. October, 2010 at 08:47

Jeg undrer mig over, at man kan lave en sådan levemåde ud fra en teori om, at hvis du kaster et fysisk objekt (en boomerang) ud i rummet, så vil den komme tilbage til dig. Hvordan er det lige, at de kommer frem til, at hvis man “kaster” et ønske ud i rummet, så vil det blive til noget konkret – såsom et kæmpe beløb vundet i LOTTO?

Hvis det var sådan ville der være en del ledige, der ikke længere var ledige. Eller som var endnu mere frustrerede og stressede, fordi “loven om tiltrækning” så ville sige, at det var fordi man ikke ønskede det nok. Og så kan den ledige jo så blive frustreret over, at de ikke engang er i stand til at ønske et arbejde nok… Og det ville da bare give endnu mere grobund for ledighedstress – som desværre i forvejen er et meget udbredt problem.

The Secret er god nok, hvis man oplever, at det man ønsker sker, men når dette ikke sker, vil det desværre betyde, at der kun bliver fokus på, at det er din egen skyld, og ofte afhænger livets udfald jo også af andre mennesker.

Jeg er enig med Tommy Krabbe i, at proaktivitet er vejen frem – og i proaktivitet ligger også, at man ikke skal klare alt selv i livet, men også finde ud af, hvem der kan hjælpe een mod målet.

Mads fra Genvejen siger:
1. November, 2010 at 09:43

Personligt tror jeg, at der er noget om loven om tiltrækning.

Som i filmen The Secret (hvis jeg husker rigtigt), så kan du vælge at vågne på to måder. En hvor ønsker at vågne glad og derfor gør det – og en hvor du ikke ønsker noget som helst og derfor vågner sur og tvær som enhver anden gennemsnitsdansker.

Problemet er at The Secret driver loven om tiltrækning for langt ud. Derud, hvor den ikke kan bunde (lottogevinster, store biler og hvad ved jeg).

Og når det så viser sig at loven om tiltrækning ikke holder til at vinde en lottogevinst er standard undskyldningen klar: Det er fordi vedkommende ikke ønskede det sig nok.

Michael Erichsen siger:
28. September, 2012 at 20:38

Jeg er helt enig med Mads fra Genvejen.

Der er ingen tvivl om at The Secret er gennemsyret amerikansk. Det betyder dog ikke at Loven om tiltrækning ikke holder vand. Man skal blot tilslutte sig den danske version, som i korte træk siger at du skal tænke på det du vil have eller opnå, og så vil løsningen vise sig for dig! Du får ideerne, du ser løsningerne, du netværker på den rigtige måde. Det er samme koncept som hvis du skal have en ny bil og har bestemt at det skal være en Audi. Ligepludselig ser du Audi’er alle steder. Du får det du tror på og lad være med at sætte dine mål for lavt! Vær en optimist men planlæg med en realistisk bagtanke.! En ting er sikkert, og det er at man kan meget mere end man skulle tro var muligt! Når du er i den rigtige sindsmæssige tilstand, så vil du også tiltrække personer som kan hjælpe dig til at nå dit mål.!
Mvh Michael

Skriv en kommentar