Hvad har Kim Larsen og Paris Hilton til fælles?

Normalt holder jeg mig til at skrive om ildsjæle og personlig udvikling her på bloggen, men nu er der kommet en sag, som jeg ganske enkelt ikke kan holde væk fra tasterne. For den vedrører nemlig en ung mand, som jeg lærte at kende, da min egen ildsjæl for alvor blussede op.

Og jeg skal lige fastslå, at der her ikke er tale om sangeren Kim Larsen, men 22-årige Kim fra Herning. Jeg havde næsten daglig kontakt til Kim, da jeg fra 2004-2008 arbejdede i Herning Kommune. Og da jeg flyttede fra byen fik jeg samtidig en Facebookprofil, hvor jeg så har kunnet følge ham fra afstand.

”Forbrydelsen”

Det er tydeligt, at Kim er glad for rap og basketball, og når man er tilhænger af en kultur, kan der jo følge nogle udtryk med, ganske som mit jyske ophav ofte får mig til at bruge udtrykket ”træls”. Men som det skal vise sig, kan det være forbundet med stor fare at bruge et sprog, som alle andre ikke er vant til.

For nylig kommenterede Kim en lærers afskedigelse ved på Facebook at skrive ”Keep Svend or die”. Det var ikke skrevet til nogen bestemt, men som et slogan og med et slangudtryk. Det er i øvrigt ikke et udtryk for en særlig gruppe indviede. En gruppe af amerikanske berømtheder (herunder P. Diddy, Mariah Carey, 50 Cent og Paris Hilton) udbredte blandt andet sloganet ”Vote or die” for at få unge til at stemme, og det var en succesfuld kampagne, der ikke promoverede en bestemt kandidat, men bare ville have unge til at have en holdning og gøre brug af den.

Kim Larsen sad også en aften og gjorde brug af sin holdning til en lærer, som han havde været glad for. Han brugte et slogan, som for ham er ganske naturligt og en måde at sige: ”Behold Svend for pokker” på. I øvrigt skrev han det ikke på en bestemt persons væg eller i en direkte besked.

Straffen

Men alligevel resulterede det i en prompte reaktion fra Herningsholm Erhvervsskole, der smed ham ud, og nu er det så blevet officielt, at han samtidig er blevet politianmeldt for trusler på livet. Vi taler altså om en ung mand, der har givet sin mening til kende, og nu må han afbryde sin uddannelse og risikerer dom, bøde og evt. afsoning i fængslet.

Skal sådan noget virkeligt foregå? Kunne der ikke være vigtigere ting at bruge samfundets ressourcer på? Eller skal vi til at slette Lone Kellermanms ”Se Venedig og dø” fra alverdens måder at opbevare denne åbenlyse trussel mod os alle på? Skal vi anmelde DR Ramasjang for at bruge figuren “Danse-Staffan”, der har en t-shirt med teksten “Dans eller dø”?  Skal vi skrive underretninger til myndighederne, når børn sigter på hinanden med en vandpistol? Skal vi anmelde andre uden først lige at tænke over, om vi måske selv har misforstået noget?

Gammelt sprog i nye tider?

Jeg kan da godt forstå, hvis man er oppe i årene og ikke forstår ”de unges sprog” (men så er leder for en uddannelsesinstitution) og bliver bange ved at læse en sådan ytring. Der må jo have været en angst, siden der bliver foretaget så drastiske handlinger. Men kunne man ikke have trukket vejret dybt, taget en snak med manden og efterfølgende melde ud, at man kun må skrive på Facebook i et sprog, som alle kan forstå? Og gerne et sprog, som ville passe ind i en Morten Korch film.

Sagen har efterhånden været i en del medier, men så længe der ikke sker noget i sagen, vil jeg gerne gøre opmærksom på den, for tilbage i Herning sidder der stadig en ung mand, der bare gerne vil have lov til at passe sin uddannelse og ikke skal frygte for fremtiden – på grund af en sproglig misforståelse.

Så Kim Larsen og Paris Hilton har brugen af et slogan til fælles, men i det ene tilfælde medførte det højere valgdeltagelse, mens det i Danmark medfører en bortvisning og en politianmeldelse.

Jeg brænder for unges muligheder og god dialog, hvilket er årsagen til, at jeg i små 10 år har arbejdet med udsatte unge og har taget en uddannelse i kommunikation. Men i dette tilfælde får mig nærmest til at eksplodere. Altså i overført betydning. Jeg har ikke i sinde at sprænge noget i luften. Dette er ikke en trussel. Anmeld mig venligst ikke. Please.

Kommentarer

Mads siger:
20. February, 2014 at 14:00

Kanonkugler fra KIMS chips skal vel også forbydes, det er jo modvåben :D

Skriv en kommentar