I 2015 skal vi lære “at nogle” på nettet

Vi har ikke længere tid til nuancer. Eller det vil sige, at vi altid har tid og energi til at påpege, at vi selv er mere nuancerede end den bås, vi sættes i. Hvis nogen dømmer os ud fra vores hudfarve, religion, seksuelle orientering, indkomst, boligform, armtykkelse eller alder, så vil vi vise dem, at vi er ikke som de andre. Vi er noget for os selv.

Din idiot!

Men når Fanden er løs i Facebookgade, er vi med til at løbe med shitstormen. Det er sjovere, lettere, hurtigere at blive forarget og vise denne følelse ved at dele, like eller kommentere kort. ”Det er også alle dem, der spiser på Jensens Bøfhus, der er nogle idioter”. ”Det er de sindssyge Kählervasekøbende kvindfolk, der skulle finde livets sande værdier”. Og så er det selvfølgelig altid muslimernes skyld. Og de kristnes. Og jødernes. Og ateisternes. Og de andre.

Som en del af den gruppe, du tilhører (uanset om du selv mener det eller ej), er det selvfølgelig også din skyld. Din idiot!

Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det kommer til at være, når det næste valg bliver udskrevet. Jeg tror desværre, at det for alvor bliver fordommenes valg. For hvis du er arbejdsløs, så er det jo din skyld. Eller hvis du har penge. Selvfølgelig også hvis du går på to ben. For slet ikke at tale om, hvis du mangler et ben.

Debatkulturens skred

Debat er i sig selv aldrig et problem, men formen er ved at være det. Vi kommer væk fra en eller anden form for sandhed, og mest af alt så kommer vi længere væk fra hinanden. For når A rammer B hårdt, fordi B netop er et B (og konsonanter er jo alle fjolser), så tager B selvfølgelig til genmæle overfor båtnakke-A (typisk vokal-adfærd).

Andre ser udmeldingerne, og så har vi igen balladen, for de andre A’er B’er og ikke mindst C’er kommer ind halvvejs i debatten og aner ikke, hvad de handler om. Men for dælen hvor de har en holdning. Ikke mindst til, hvor meget de hader alle de andre.

At nogle

Jeg tror ikke på, at denne tendens kan fixes nu og her, men jeg tror, at alle kan gøre noget ved den.

Til det formål gør jeg et stedord til et udsagnsord. Vi skal til at bruge ordet ”nogle” meget mere. Vi skal ligefrem til ”at nogle”. Det er ikke svært at komme i gang med at nogle, og man kan hele tiden blive bedre til det.

At nogle går ganske enkelt ud på at indføre ordet ”nogle” i så mange updates, diskussioner, kommentarer osv. så meget som muligt. Jeg skal lige advare om, at hvis du gør det på Ekstra Bladets “Nationen”, så taler vi om fuldtidsbeskæftigelse…

Fx: X skriver, at nu har Y’erne igen brugt alle skruerne i værktøjskassen. Et Y begynder med det samme at reagere og svine alle X’ere til. Men nu kommer Z ind i debatten. Z er god til at nogle. Z skriver i kommentaren: ”Hej, jeg vil bare gerne påpege, at det kun er nogle Y’er, der bruger skruer. Det gør nogle Æ, Ø og Å’er i øvrigt også. Hav en god debat”.

Fra debat til tanke

Jeg er overbevist om, at hvis vi alle bliver super gode til at nogle, så flytter det både debatter og mennesker. Det er en lille reminder om, at nu er man i gang med at gøre det ved andre, som hader, at andre gør ved én selv. Og så begynder man selv at nogle i både debatter, men også i tanker.

Der kan gøres meget mere, men hvis vi starter med at blive gode noglere, så er vi godt på vej.

Godt Nytår og tak for et forrygende 2014.

Bedste hilsener

Tommy

Skriv en kommentar