Ildsjælenes top 10 over inspirerende film

Husk at du kan hente en gratis version af “Ildsjælenes bog” her.

Jeg har ikke en bestemt yndlingsgenre indenfor film. Nogle gange har jeg behov for at sætte hjernen helt på stand by og se en ligegyldig, amerikansk komedie. Andre gange har jeg brug for et godt gys, se imponerende special effects i sci-fi film eller blive revet med af en spændende thriller.

Men der er også en genre, som ikke hører under de traditionelle kategorier. Det er den type film, der bliver siddende i én flere år efter, at man har set den. Vi kunne kalde dem inspirationsfilm. For mig er det film, der udfordrer mit syn på verden og fodrer min entusiasme til at gøre en forskel. En sådan inspirationsfilm kan føre til øget arbejdsglæde, opløse konflikter og inspirere til personlig udvikling.

Helt overordet stiller den type film spørgsmålene: ”Kunne mit liv se anderledes ud?” og ”Hvordan tager jeg ansvar for at skabe det liv, jeg gerne vil have?”

Her følger listen. Jeg har ikke skrevet så meget om handlingen i hver film, men i stedet indsat filmens trailer. Du er velkommen til at fylde mere på listen ved at skrive i kommentarfeltet

10: Veronica beslutter sig for at at dø

Filmen er baseret på endnu en fantastisk bog af Paulo Coelho. Veronica forsøger at begå selvmord, men det lykkes ikke. I stedet vågner hun op og får at vide, at hun har gjort så meget skade på sin krop, at hun kun har kort tid tilbage at leve i. Det vil jo egentligt sige, at hendes ønske går i opfyldelse, men hvad gør bevidstheden om den sikre død ved hendes vilje til at leve?

 

9: Pay it forward

En 12-årig dreng med et hårdt liv får i skolen opgaven at ændre verden. Han finder på et koncept, hvor man hjælper fremmede mennesker, der som tak skal hjælpe tre andre mennesker. Og så rullen bolden, men ikke helt med den udvikling, som var planen.

 

8: Good Will Hunting

Hvad betyder et unikt talent, hvis man ikke ved, hvordan man skal bruge det? Hvad betyder det for ens selvtillid, at andre tror på en? En fantastisk film, som Ben Affleck og Matt Damon selv skrev og spillede hovedrollerne i.

 

7: A beautiful Mind

Filmen vandt fire velfortjente Oscars og handler om forholdet mellem hjerne og hjerte. Jeg kan desværre ikke skrive så meget om den, uden at ødelægge den oplevelse det er at se filmen.

 

6: En verden udenfor

Baseret på Stephen Kings bog med samme titel, men det er ikke en gyser. Filmens tema er, om den menneskelige vilje kan blive helt ødelagt, hvis ens skæbne gennem mange år er overladt til andres vilje. Bliver man helt institutionaliseret eller er der håb for menneskets udlængsel?

 

5: Døde Poeters Klub

Filmen satte den romerske digter Horats ord “Carpe diem” (Grib dagen) på alles læber. På en helt tradionel kostskole kæmper en ny lærer for, at de unge skal lære at leve deres eget liv og ikke deres forældres. Men kan han vinde kampen over de altoverskyggende kræfter, der altid står bag status quo?

4: The Persuit of happiness

Filmen handler om den virkelige Christopher Gardners hårde liv for at få succes som sælger. Men derudover handler den om menneskets helt ukuelige vilje til at skabe sin egen lykke. Uanset hvor sort det hele ser ud.

3: Livet er smukt

Ukuelig vilje er også temaet I Roberto Benignis film, som har vundet et hav af priser over hele verden – deriblandt tre Oscars på trods af, at det er en italiensk film. Derudover handler filmen også om fantasiens kraft. Vores fantasi kan give motivation selv på et sted, hvor fantasien bliver taget helt ud af mennesker, nemlig en koncentrationslejr.

2: Patch Adams

Baseret på virkelighedens Patch Adams, der kæmper for at kurere sygdomme med humor, drømme og menneskelig nærhed. Jeg bruger ofte Patch Adams som eksempel på, hvilken motivation det kan give at følge sit kald.

1: Into the wild

Endnu en film baseret på virkelige hændelser. Efter at have færdiggjort sin uddannelse giver Christopher McCandless alle sine ejendele væk for at leve livet som vagabond og frigøre sig fra ”sit falske væsen”. En film om den ultimative frihed og uhæmmet søgen efter lykken. Filmen har i øvrigt Thure Lindhardt og Signe Eghom Olsen med i to spøjse biroller.

I stedet for at vise filmens trailer har jeg i stedet for valgt at vise en video med musikken fra Eddie Vedders fremragende soundtrack til filmen. Nummeret “Society” rummer præcis, hvad filmen handler om. De første linjer af sangen lyder:

Oh, it’s a mystery to me
We have a greed with which we have agreed
And you think you have to want more than you need
Until you have it all you won’t be free

Rigtig god fornøjelse med de gode film og husk at nyde dette enkle stykke musik om det helt enkle i tilværelsen.

Har du ikke hentet gratisversionen af “Ildsjælenes bog” endnu? Du kan stadig nå det ved at klikke her.

Kommentarer

Ole Mikkelsen siger:
8. August, 2010 at 11:50

8: Good Will Hunting
Interessant og spændende underholdning, hvem bliver vinder, man håber til det sidste at det vil gå godt for ens bedste ven, jeg bryder mig ikke om Robbin Williams, og dog, så dygtig en skuespiller er han at jeg glemmer at han spiller en rolle, jeg fortæller ikke mere se den, den kan bruges.
5: Døde Poeters Klub
Det er 20 år siden jeg så den første gang, den gjorde mig sikker på at ikke alt skal beregnes i et X og Y koordinatsystem og det er aldrig for sent at tage en chance, min varmeste anbefaling.
3: Livet er smukt
Man ler og man græder og nå man har set filmen færdig, ønsker man, der aldrig havde været grund til at lave denne film.

Lene Fruelund siger:
8. September, 2010 at 07:27

Med på listen over film synes jeg også hører den svenske film “så som i himlen”. Se den og gense den, den bliver smukkere og mere livsbekræftende for hver gang.

sara jensen siger:
14. September, 2010 at 11:59

Hej
Prøv at se filmen “Mine aftener i Paradis”. Jeg græd som pisket, da jeg så den i biografen første gang som 13-14årig. den holder stadigvæk

Skriv en kommentar