Ildsjælens top 10 over ferielitteratur

Ferietiden er først og fremmest til for at slappe af. Men for mange er det også en periode, hvor man sætter sin hverdag i relief og finder ud af, om der skal foretages nogle justeringer.

En populær måde at finde inspiration til at gøre det på er gennem bøger. Jeg har lavet denne top ti over bøger til formålet. De er alle til at finde frem til enten via Google, bibliotek.dk eller Amazon.

Naturligvis er ”Ildsjælenes bog” også oplagt til formålet, men udover den ser min liste således ud.

 

Nr. 10: Drivkraft – Portrætter af socialøkonomiske iværksættere, C. Theisen og A Ketler.

Bogen handler om mennesker, der har set et behov, som samfundet ikke opfylder hos de, der har brug for den. I stedet for at beklage sig, har disse ildsjæle i stedet startet en virksomhed, som hjælper de før forsømte modtagere. Bogen giver inspiration til at gøre en forskel – endda på markedsvilkår.

 

Nr. 9: Den 8. Vane – Find din stemme og inspirer andre til at finde deres, S. Covey.

Fortsættelsen til ny-klassikeren ”Syv gode vaner” lærer læseren at finde ind til den forskel, man gerne vil gøre med sit liv. Den er måske ret omfattende og tung at læse, men det hele værd.

 

Nr. 8: At give – Sådan kan vi hver især ændre verden, B. Clinton.

Det burde være så enkelt at give, men ofte er det uoverkommeligt eller uoverskueligt. Den tidligere præsident gennemgår, hvordan man kan give og ændre verden, uanset om man er en international virksomhed eller bare sig selv.

 

Nr. 7: Inge Genefke – Portræt af en ildsjæl, T. Larsen.

Et fantastisk inspirerende portræt af en kvinde, der desværre ikke er kendt af alle danskere. Inge Genefke startede med at rette verdens fokus på kampen mod tortur i en tid, hvor ingen andre turde. Læs bogen og send hende blomster bagefter.

 

Nr. 6: Enthusiasm makes the difference, N. V. Peale.

Entusiasme er  lige så vigtig for ildsjælen som ilt for ild. Bogen er fra 1967, men holder og inspirerer stadig.

 

Nr. 5: Sygeplejerske i verdens brændpunkter, M. Engell.

Hun blev af P3s lyttere kåret til verdens sejeste dansker, og det er velfortjent. Merete Engell har været udsendt som sygeplejerske for ”Læger uden grænser” til de værste steder på jorden. Bogen gennemgår hendes bedrifter og ikke mindst tanker før, under og efter udsendelserne.

 

Nr. 4: Leaving Microsoft to change the world, J. Wood.

Her kan man virkelig tale om et menneske, der besluttede sig for at ændre sit liv. John Wood opgav sin fremragende karierre i Microsoft for at skaffe bøger og skoler til børn i den tredje verden. Bogen følger hele forløbet på godt og ondt.

 

Nr. 3: Man’s search for meaning, Viktor Frankl.

Hvis man kan finde mening med livet som fange i Auswitch, kan man finde den alle steder. Læs den afdøde psykologs gennemgang af hans oplevelser og udvikling af logoterapien. Det er en aldeles fremragende bog, som ikke kan undgå at give læseren masser af wow- og aha-oplevelser.

 

Nr. 2: Do it anyway, K. M. Keith. (Bogens danske titel er ”Alligevel”, men svær at skaffe).

Advokaten Kent Keith fandt i 60’erne på ti ”paradoksale bud”. Senere i livet blev han overrasket over, hvor mange de havde inspireret (bl.a. Mother Teresa) og besluttede sig for at skrive en bog om det. Den tager ikke lang tid at læse, men den forlader aldrig én bagefter. Dens hovedpointe er, at det godt kan synes svært, ulogisk og meningsløst at hjælpe andre. Men derfor skal man gøre det alligevel.

 

Nr. 1: Alkymisten, P. Coelho.

Listens eneste skønlitterære bog, men alligevel får den en velfortjent førsteplads. Fårehyrden Santiago drømmer om at finde verdens største skat. Men han gør noget ved det og ender et meget uventet sted. Hvis du ikke bliver inspireret af denne bog, har du allerede den ene fod i graven.

Kan du anbefale andre bøger, så tilføj dem endelig.

Skriv en kommentar