Inspiration – at indånde verden

I mine foredrag bruger jeg altid tid på at tale lidt om mening. Der skal være mening med det, vi gør, ellers er det umuligt at brænde for det. Men mening er også et meget stort og diffust begreb. Men det behøver det ikke at være.

For mig handler mening om to ting: At indånde verden og at udånde sig selv. En form for meningsåndedræt. Her vil jeg skrive om den første bevægelse – at indånde verden. Det handler især om inspiration.

Når nu vi har 5-6 sanser, kan vi jo lige så godt bruge dem til noget. Vores hjerne elsker når vi bruger sanserne, for det holder den i gang. Men den keder sig, når den får for meget af det samme. Hvis vi spiser en stor ret, er der stor sandsynlighed for, at hjernen vil kede sig i den sidste halvdel af måltidet. Den vil derfor fortælle os, at nu smager maden ikke af mere. Det er blandt andet derfor, at gourmetrestauranterne laver mange små retter. Vi kommer nemlig ikke igen, hvis vores hjerne ikke har fået en stor oplevelse.
Det forholder sig på samme måde med alle andre sanser. De skal holdes i gang og opleve noget nyt. Hjernen skal konstant have at vide, at der findes andre ting, end det den kender til. De fleste bøger og foredrag om personlig udvikling handler netop om at få uventede perspektiver ind på livet, for så bliver man nødt til at tage aktiv stilling til tingene. Og udvikle sig.

Derfor er det så ufatteligt vigtigt at lade sig inspirere. Det kan ske alle steder – bare det ikke er de samme. Læs anderledes bøger, se en mærkelig film, oplev en opera, hør lokalradio, gå en tur et andet sted og tag indtrykkene til dig i stedet for bare at tænke, at tingene er jo ikke som de plejer.

To steder på nettet, hvor jeg får meget inspiration er Twitter og TED. Twitter (www.twitter.com) er et såkaldt mikro-blogging community. Man laver en profil og det eneste, man kan er at skrive max 140 tegn. Det vigtigste for mig er dog, at man kan følge hvem man vil og se, hvad de skriver. Det giver rigtig mange muligheder for at få nye vinkler på tilværelsen – og hurtigt. Når jeg vil fordybe mig lidt mere er www.ted.com fantastisk. TED er en organsiation med sloganet ”Idéer der er værd at sprede”. Der ligger hundredvis af suveræne foredrag , som alle kan se helt gratis. Og det handler om alt mellem himmel og jord – faktisk om endnu mere end det.

Jeg var så heldig at være inviteret som publikum til den første danske version af TED, og de videoer kan du se på www.tedxcopenhagen.dk. Det var en fantastisk dag!

Når vi ikke indånder verden vil vi med tiden opleve, at luften omkring os bliver kvalm. Det hele bliver trivielt, kedeligt, trædemølle-agtigt og så er det, vi tager nogle drastiske beslutninger om at skifte job, samlever eller boplæl, selvom det måske ikke var det, vi egentligt havde behov for.

God fornøjelse med inspirationen – den er derude. Faktisk overalt.

Skriv en kommentar