Investér tre timer i dit arbejdsliv

En nat vågnede jeg kl. 1.00 og kunne ikke falde i søvn igen. Det plejer at hjælpe med en bog, så det satsede jeg også på denne gang. Jeg tog Soulaima Gouranis bog ”Tag magten over din karriere” frem. Da klokken blev 4.00 var bogen pludseligt gennemlæst, og jeg havde allermest lyst til at stå op og komme i gang med bogens budskaber.

Soulaima Gourani

Hvis du skulle være blandt de uheldige, der endnu ikke kender Soulaima Gourani, så kan du besøge hendes hjemmeside her og læse mere om, hvad hun gør, og hvem hun er.

I stedet vil jeg blot nævne, at titlen på bogen passer helt perfekt til hende. For hun har i den grad taget magten i et liv, hvor intet er kommet gratis til hende. Hun har kunnet forvandle modgang til motivation og rod til store resultater. Og alt dette har hun gjort, fordi hun selv har taget magten om sin tilværelse. Eller som du kan læse på bogens side 38:

Fremtiden kommer uanset hvad, så det kan lige så godt være dig selv, der skaber den.

Arbejdslivets ”Takt og Tone”

I 1918 blev Emma Gads ”Takt og tone – om omgang med mennesker” udgivet. Den var en social manual, der gav retningslinjer for, hvilken adfærd der tjente borgerskabet bedst. Bogen blev en succes, fordi den var meget konkret og brugbar, hvis man skulle begå sig i en hidtil mere eller mindre kendt verden.

På samme måde kan ”Tag magten over din karriere” bruges, hvis du gene vil skabe fremgang i det, du laver – uanset om du er leder, medarbejder, arbejdsløs, håndværker, (førtids)pensionist eller iværksætter.

Soulaima Gourani er ikke en rejseagent, der sender dig ud, hvor hun ikke selv har været. Hun er nærmere en turguide, der giver os et indblik i de verdener, hun har haft succes i. Det er både på de mere bonede gulve, men også som praktisk fabriksmedarbejder.  Hun ved, hvad der virker, fordi hun selv har været der. Når det er relevant med videnskabelige argumenter, tilføjes disse.

Bogens struktur er bygget op omkring ti gode råd, såsom ”brænd igennem” og ”netværk dig til succes”, og i hvert kapitel bliver du ført frem til at kunne inddrage dine egne tanker (der er plads til at skrive dem), og så er der tre opsummeringer efter hvert kapitel.

Tag magten over dit liv

Men bogen handler faktisk også om meget mere end karrieren.

Et arbejde er ikke bare arbejde, dertil arbejder vi for meget, dertil er vi for viklet ind i vores arbejdsplads på godt og ondt. Arbejde sker i kompagniskab med dit private liv. Side 55.

Det er tydeligt, at Soulaima Gouranis perspektiv på karrieren er, at den skal være en del af et helstøbt liv. Hvis du følger hende på Facebook, er der også lige så mange opdateringer om tiden med familien og vennerne som om hendes hektiske arbejdsliv.

Og dette perspektiv går igen i bogen. De mange tiltag på karrierescenen, må fx kun ske på bekostning af dit bagland, hvis det er noget, du har aftalt med dit bagland. Det kunne måske være mere politisk korrekt at skrive, at en karriere aldrig må gå udover privatlivet, men det vil samtidig være naivt i mange tilfælde.

Derfor er der også mange gode råd til, hvordan man rent konkret kan indrette tilværelsen, så de stemmer overens med de værdier og ønsker, man har for sit liv. For det handler ikke om, at du skal leve Soulaimas liv, men dit eget. Fra mit ildsjæle-perspektiv er den derfor helt uundværlig på boghylden og som inspiration generelt.

Tag magten over magten

Nu er det sådan, at jeg ikke tror på janteloven. Jeg tror så meget på mig selv, at jeg synes, jeg har fortjent rigtig meget held og lykke. Side 168

Du kommer til at få et liv og en karriere, uanset hvordan det så kommer til at udfolde sig. Så hvorfor ikke sætte sig i førersædet? Hvis ikke du gør det, vil dine ønsker, værdier, jobs og meget andet vil være resultaterne af andres valg. At FÅ fremgang kræver, at man VIL have fremgang, og at man har modet og værktøjerne til at gøre noget ved det. Alt dette rummer bogens 182 sider.

Så vil du have noget, du ikke allerede har, kan jeg kun anbefale dig at investere tre timer i resten af dit (arbejds)liv. Bogen kan bl.a. købes her.

Skriv en kommentar