Julegaver som velgørenhed

Jeg har netop læst denne  artikel, hvor der er en oversigt over velgørende organisationer, hvor man kan købe en velgørenheds-julegave. I oversigten er der også nogle organisationer, som hjælper familer i Danmark, der ikke har råd til at holde jul. Der er altid brug for velgørenhed, men finanskrisen har fået mange virksomheder til at skære ned på velgørenhedskronerne, og det gør behovet hos organsationerne endnu større.

Herfra kan der kun opfordres til, at man støtter disse organisationers arbejde for verdens (og Danmarks) fattige.

Jeg vil desuden gerne supplere listen med et par gode formål, og så kan det jo være, at du også har et bud?

MYC4

Hvad med at give en konto til www.myc4.com med et indsat pengebeløb som julegave? MYC4 handler om at give mikrolån til afrikanske iværksættere, så de fx kan få råd til at gøre butikken lidt større, købe materialer ind eller ansætte en hjælper. Når de så begynder at få overskud på grund af investeringerne, bliver pengene tilbagebetalt til udlåneren, og så kan man vælge, om man vil hæve pengene til sig selv eller investere i en ny iværksætter. Man kan selv bestemme, hvem man vil låne penge til, og hvilken rente man vil tilbyde iværksætteren,  og så bestemmer iværksætteren, hvilke lån han eller hun vil tage. Dermed er det udlånerne, der ligger i konkurrence med hinanden. Det kan virke hårdt at man vil have renter for lånet, men vi skal huske på, at der tidligere kun var mulighed for at låne penge til helt horrible renter – ofte over 100%. Konceptet er en videreudvikling af Mohammed Yunnus’ principper (og praksis), som han vandt Nobelprisen for.

100% til børnene

Du  kan også vælge at give 100% af beløbet til børnene, og det kan du gøre i organisationen, som netop hedder ”100% til børnene”. Organisationen gør et kæmpestort arbejde, men er meget lille, så de har ikke de store ressourcer til at lave forskellige jule-løsninger. Men derfor kan man jo godt støtte dem alligevel. Stifteren Signe Møller adskiller administration helt fra velgørenhedsdelen, så du kan både vælge at støtte dem som organiation eller børnene. Uanset hvad du støtter, så går 100% af beløbet til dit valg. Organisationen tager udgangspunkt i det sørgelige liv omkring en losseplads, hvor man giver mad, lægehjælp og skole til børn, der før kun levede af råddent affald. For nylig var der ”graduation” for børnene i skolen, og her kan du se et billede, hvor stolte forældre og børn står med diplomer. Før ”100% til Børnene” havde de ikke tid til at stå med diplomer, for der skulle samles affald / mad.

Ingen dårlig samvittighed

Husk at det er en god idé at have på fornemmelsen, om modtageren af velgørenhedsgaver nu også ønsker sig det. Men du kan jo også selv melde ud, at du ønsker dig denne type gaver – helt eller delvist. Hvis du har en virksomhed, kan du jo også høre medarbejderne, om de er til denne type gaver.

Men der er selvfølgelig heller ikke noget i vejen med at give gode, gammeldags gaver til dem, du holder af. Jeg skriver ikke dette blogindlæg for at give nogen dårlig samvittighed, men blot for at gøre opmærksom på de muligheder, der er.

Hvis du kender andre gode organsationer eller tiltag i denne retning, så skriv dem endelig.

Og god jul!

Kommentarer

Tim Vang siger:
15. December, 2010 at 13:13

Tak for ordene… håber at mange giver en konto i julegave, værtindegave, mandelgave, etc.

TAK,

Tim

Randi Krog Belseth siger:
17. December, 2010 at 14:50

Ja, der er mange organisationer at vælge imellem. Helt sikkert. Selv har jeg siden jeg var seksten haft sponsorbørn, og har det fortsat nu i en alder af 38. Jeg kan ikke lade være.
Støtte til diverse TV-aktioner, småører og måske lidt mere til Frelsens Hær op til jul osv.
I forbindelse med det omkring de fattige danskere, har jeg lidt en følelse af, at vi må “feje lidt for egen dør” først. Det er fint at hjælpe U-landene, men man må også huske de derhjemme som slider.
Jeg bor ikke i Danmark længere, men er jo fortsat dansk, så selvfølgelig hjælper jeg. Sidste år og i år har jeg taget direkte kontakt til en af disse her fattige familier, og pænt spurgt dem, om jeg fik lov at sende deres børn en lille julegave. Syntes også jeg har et behov for, at nå ud direkte, i stedet for altid kun at sende penge og lade andre om det praktiske.
Men ellers kan man jo også spare udgifterne på julekort, konvolutter og porto i store mængder, og i stedet donere dette til et velgørende formål af eget valg. Internettet kan sagtens bruges til at sende hilsener op til jul. ;)

Skriv en kommentar