Lykkens fætter

Vi er stolte af at være verdens lykkeligste folkefærd, som vi er kåret til flere gange. Når vi bruger tid på personlig udvikling er formålet at blive mere lykkelig, og skal vi vurdere graden af succes i vores liv, vurderes det ud fra mængden af lykke. Det er der sådan set ikke noget at sige til, men lykken har en fætter, som det bestemt kan betale sig at kende bedre.

To baby or not to baby?

Jeg har en søn, der i skrivende stund er 15 måneder gammel. Hvis jeg for et par år siden havde spurgt en lykkeforsker, om det ud fra et lykkeperspektiv var en god idé at få et barn, ville svaret være et klart ”nej”. Når lykkelige forældre får et lille ny, siger statistikken, at de vil blive mindre lykkelige. Faktisk stiger lykkeniveauet først igen, når børnene flytter hjememfra.

Baseret på min egen erfaring kan jeg da godt forstå, at det kan være tilfældet. Rigtigt mange af de ting, der tidligere gav lykke hverdagen er der ikke tid til, og de er oven i købet erstattet af frustrationer, bekymringer og ikke mindst kampen for søvnen. I barnets første leveår mister man 44 nætters søvn. 44 nætter!

To ildsjæl or not to ildsjæl?

Mange ildsjæle kalder deres passion, projekt eller mission for deres ”baby”, og her kan der også sagtens følge et tab af lykke med. Vil man forandre selv den mindste del af verden er det stort set altid forbundet med store frustrationer og tab af tid, energi og relationer.

Som et citat siger, så ”står der altdominerende kræfter bag status quo”, og når man vil forandre den, er man oppe mod disse kræfter. Det tærer på lykken – og på nattesøvnen. Hvorfor så ikke bare lade være?

Fætter mening

Men hvis vi prøver at tilføre endnu et element ind i livets ligning, så kunne det fx være begrebet ”mening”. Den er beslægtet med lykken men er ikke det samme. Noget kan sagtens gøre mig lykkelig, uden at det behøver at give mening, og jeg kan sagtens føle mening, uden at det behøver at være decideret lykke.

Mening er virkeligt at føle, at jeg betyder noget i verden. Nogen forventer noget af mig. Livet forventer noget af mig. Jeg sætter et aftryk, når jeg gør det, jeg gør. Måske er nogen endda afhængige af mig.

I ”Man’s search for meaning” beskriver Viktor Frankl, hvordan meningen holdt ham i livet i koncentrationslejrene under Anden Verdenskrig. Han brugte endda de erfaringer til at hjælpe andre med at finde meningen, så de kunne holde sig i live. Senere videreudviklede han det til ”logoterapien”, hvor man hjælper andre ved at hjælpe dem med at finde meningen i deres liv (logos betyder mening på græsk).

Den japanske fætter

På japansk betyder ”ikigai” løst oversat ”grunden til at jeg står ud af sengen om morgenen” eller ”det, der gør mit liv værd at leve”. Forskningen har vist, at hvis man hver dag er bevidst om sit ”ikigai” vil man leve længere og være mere aktiv i alderdommen.

Dit ikigai kan skifte fra dag til dag, men det vigtige er, at det er der. Den ene dag kan det være din ægtefælde, den næste dit job, den næste din personlige udvikling osv. Jo mere bevidst du er om det, jo bedre kan du fylde aktiviteter ind i din hverdag, som stemmer overens med dit ikigai.

Tilbage til spørgsmålet

Så hvis vi glemmer lykken for en stund og fokuserer på fætter mening, så svaret på ”to baby or not to baby” eller ”to ildsjæl or not to ildsjæl” et helt klar og rungende ”Ja!”.

Jeg har kort sagt aldrig før haft en så stærk følelse af mening, og at jeg gjorde en forskel i verden, siden jeg blev far. Jeg kunne ikke læse mig til det eller bare forestille mig det. (I denne forbindelse undlader jeg lige forholdet til verdens dejligste kvinde, for det handler om fætter kærlighed, og det er et andet blogindlæg).

Men noget af det, der kommer tæt på den helt store følelse af mening, er når man gør nogle af de ting, der gør én til en ildsjæl. Når man skaber, starter, udvikler, inspirerer, producerer noget og gør en forskel. Stort som småt. Ja, det kan være hårdt og gå ud over lykkefølelsen, men fætter mening er mindst lige så stærk.

Og jo bedre du lærer ham at kende, jo mere han kan gøre for dig.

Skriv en kommentar