Sådan tænder du ildsjælen

Mange har efterhånden spurgt mig, hvad det er, der starter det hele, når en ildsjæl tændes. Spørgsmålet kommer ofte fra gode mennesker, der gerne vil brænde for noget, men ikke helt ved, hvad det skal være, eller hvordan de kommer i gang. Jeg vil naturligvis gerne hjælpe, så her kommer mit svar.

Jeg er nemlig overbevidst om, at ildsjælen kan tændes i os alle, og min erfaring med ildsjæle på alle områder, siger mig, at der skal tre ting til: Rødderne, en tanke om fremtiden og en kickstarter.

Rødderne

Vi har alle sammen vores egne rødder i fortiden. Vi kan fx have

  • Haft alvorlig sygdom inde på livet
  • Været glade skakspillere
  • Haft verdens bedste matematiklærer
  • Været interesseret i arkitektur
  • Osv.

Hver eneste ildsjæl, jeg har været i kontakt med, er engageret i noget, der har rod i deres fortid. Uden undtagelse. Den engagerede fodboldtræner, har haft fodbolden som primære fællesskab, menneskerettighedsforkæmperen har oplevet egne eller andres rettigheder blive overtrådt, giveren har selv prøvet at mangle, og den inspirerende leder har selv haft en inspirerende leder (eller det modsatte).

Så der er også noget i dine rødder, der er afgørende i forhold til, hvad du kommer til at brænde for – eller allerede gør det. Det er samtidig disse rødder, der gør, at dit “ildsjæleri” bliver personlig for dig og giver dig entusiasme.

Tanken om fremtiden

Men rødderne / fortiden er ikke nok i sig selv. Hvis man fx har været udsat for noget slemt, kan det mindst lige så godt føre til depression som til en brændende ildsjæl. Det kan også være, at man bare taget det som en god oplevelse, at man har haft en inspirerende person i sit liv.

Rødderne skal kombineres med en eller anden tanke om fremtiden. Det kan være en drøm, et ønske eller noget, man vil forhindre, at andre skal udsættes for.

Så hvis du fx er i tvivl om, hvad du brænder for, kan du spørge dig selv: Hvad er mit ønske om fremtiden baseret på den fortid, jeg har haft? Husk at det lige så godt kan tage udgangspunkt i en god som en dårlig fortid.

Denne proces er vigtig, for det er tanken om fremtiden, der gør, at du vil føle et kald med det, du laver, og det gør dig ukuelig og motiveret i forhold til det, du gerne vil opnå. Det viser sig også, at arbejde mod et ønske i fremtiden baseret på ens egen fortid giver et fantastisk livsindhold, der er bevist at få én til at leve længere. Dog er dette tankeeksperiment ikke helt nok i sig selv. Den sidste del skal med.

Kickstarteren

Rigtig mange mennesker har ønsker om fremtiden baseret på deres egen fortid, men derfor behøver de ikke gøre noget ved det. Der skal nemlig være den kickstarter, der sætter det aktivt i gang. Der sker det, at kickstarteren får dig til at føle dig personlig ansvarlig for, at tanken om fremtiden skal blive til virkelighed. Nu er der nærmest ikke noget andet valg, end at komme op af stolen og engagere sig.

Det er meget forskelligt, hvad kickstarteren helt konkret er. Det kan fx være, at:

  • Man finder ud af, at man kan bruge sin netop færdiggjorte uddannelse til at gøre tanken til virkelighed
  • En tragedie eller en stor forandring rammer én eller éns nærmeste
  • Man møder den rette person eller det fede netværk, der får én op af stolen
  • En samfundsdebat gør problemet endnu mere aktuelt
  • Man opdager eller oplever et problem, som ingen andre gør noget ved

Det er meget få eksempler, som jeg har hørt flere gange, og ofte har det ikke været en bevidst proces, der blev til kickstarteren, men snarere et tilfælde. Det betyder dog ikke, at du skal vente på tilfældigheden. Du kan jo starte med at blive mere bevidst om, hvad i dine rødder, der særligt har påvirket dig til at være den, du er i dag, samt hvilken tanke om fremtiden du har.

Når du har gjort det, kan du så opsøge kickstarteren. Få en masse inspiration gennem bøger, film, foredrag musik osv. og opsøg mennesker, der kan være relevante for dig. Find ud af, hvad der skal til for at gøre den forskel, du gerne vil gøre, og lige pludseligt er jeg overbevidst om, at du vil mærke kickstarten sætte dig i gang.

Rigtig god fornøjelse!

Skriv en kommentar