Skriget til undgængeren i os alle

Hun har tidligere kæmpet en lang og sej kamp mod et af verdens største brands. Hun har lige åbnet sin første soloudstilling, hvor kulturministeren holdt en følelsesladet tale til den totalt proppede fløj i Odd Fellow Palæet. Hun sender container efter container med hospitalsudstyr og andre fornødenheder til Darfur. Er dette en ældre, anerkendt kunster på toppen af karrieren med millioner på kontoen?

Nej. Hun er 29 år og på SU. Bliv inspireret af Nadia Plesner.

Mening midt i lidelsen

Nadia fik sit kunstneriske kald efter en tragisk ulykke. Hun gik på gaden i Holland, hvor hun studerer, og blev påkørt bagfra af en stor scooter. Herefter fulgte flere måneder på hospitalet, hvor den tidligere hyperaktive kvinde nu var bundet til sengen og et smertehelvede. En dag lå hun og læste i avisen. Folkemordene i Darfur-provinsen blev nævnt i en note på fire linjer. Den efterfølgende hele side var dedikeret til den tragedie, at Paris Hilton nu skulle i fængsel.

Hun fik den knugende fornemmelse, at et eller andet er helt galt. Der kan foregå folkemord, hvor mødre må se deres børn blive bundet til et træ og sat i flammer, men medierne fyldes i stedet af ligegyldige historier om mennesker, vi i realiteten har lige så lidt forhold til som ofrene i Darfur. Britney Spears klipper håret af: Ryd forsiden! Victoria Beckham har købt en ny pung: Ryd forsiden! Nadia besluttede sig for, at hun måtte gøre noget, og det har hun gjort lige siden.

Superbrandet slår til

Nadia tænkte, at som kunstner måtte hun i første omgang få os til at tænke over tingene. Derfor producerede hun en t-shirt med et afrikansk barn, der stod med en taske fra et luksusmærke. Salget af t-shirten gik til at hjælpe ofrene i Darfur. Eller det var planen. For luksusmærket slog til, og resultatet blev, at pengene gik til advokatregninger i stedet for ofrene i Darfur. Derudover skal Nadia fortsat betale sin advokatgæld af i mange år endnu.

I den vestlige verden kan vi gå i koma over, at nogle bliver fornærmet, når man tegner en profet. Men skulle nogen finde på at tegne én af vores guder i kraft af luksusmærker, så er Fanden løs, og det skal undertrykkes. Det sætter jo allerede nogle tanker i gang. (Du kan selv Google dig frem til hvilket mærke, der er tale om). Selvom det blev til en opslidende kamp mod overmagten og en økonomisk katastrofe, slog det ikke Nadia ud. Tværtimod.

Undgængerne

For Nadias kamp er slet ikke mod luksusbrands eller mod medierne. Hun kæmper en endnu hårdere kamp, for det er imod ligegyldigheden i os alle. Det blinde øje vi vender til. Jeg fortæller Nadia, at Benny Andersen digter om et begreb, han kalder undgængere.

En undgænger er en person, der undgår alt, der kræver bare en lille smule indsats. Undgængeren vil hellere leve et liv i ligegyldighed end at gøre noget som helst for at blive bare en lille smule gladere eller gøre noget for andre. Det er nok også undgængeren i os alle, der gør, at vi hellere vil se tv end at bruge tid sammen med vores familie og venner. Det er i hvert fald det, vi brugere mest tid på næstefter søvn og arbejde. Herefter udbryder Nadia: ”Det er dem, jeg laver kunst til!

Ikke en fordømmelse men en opfordring

Hun er ikke ude efter, at vi alle skal droppe alt og kaste samtlige ressourcer til Sudan. Vi må gerne slappe af, hygge os, more os, blive underholdt og lave ingenting. Men nogle gange ender det med, at vi tillader os selv at glemme, hvor forfærdelige vilkår andre mennesker lever under. Det gælder fx i Darfur i Sudan, hvor den vestlige verden i mange år har ignoreret folkemordene. Og medierne vil hellere skrive om Prins Henriks hundes humør, fordi vi hellere vi læse om det end Darfur. Det er meget lettere og sjovere.

Nadias tilgang til os alle kan også ses i hendes nye udstilling ”Intervention”, der består af værket ”Darfurnica” og værkerne under fællestitlen ”Forbes / Darfur”. I ”Forbes / Darfur” har hun lavet 100 værker, der hver især består af fire billeder. De tre af billederne er af én af USAs mest indflydelsesrige mennesker, og det fjerde billede er en tegning ud fra et fotografi af et barn i Darfur. Den kendte giver os genkendelse, magelighed og underholdning, mens barnet minder os om, at der også er andre facetter af livet, vi ikke må glemme. Hovedværket Darfurnica er hele 27 m2 stort og er en opdatering af Picassos Guernica, der altid har stået som et symbol på, hvor forfærdelig krig kan være. Du kan læse mere om værkerne her.

Udstillingens titel ”Intervention” er ingen tilfældighed, og den rummer hele Nadias budskab til os. Ordet kommer fra det latinske inter (mellem) og venire (komme). For Nadia vil gerne komme imellem os alle og den destination, vi ikke er klar over, at vi bevæger os imod. For hvor ender vi henne, hvis vi hele tiden opfører os som undgængere? Hvor ender verden?

Vi skal være taknemmelige for kunstnere og andre ildsjæle som Nadia Plesner, der minder os om, at vi har et potentiale, der er meget større, end vi ved og bruger.

Hjælp Nadia og Darfurs børn

Hvis du sidder nu og tænker, at det lyder godt altsammen, men at det er helt uoverskueligt at skulle hjælpe ofrene i Darfur, så er der her nogle helt konkrete ting, du kan gøre.

1: Du kan besøge udstillingen, der vises i Odd Fellow Palæet frem til d. 28. Januar.

2: Du eller din arbejdsplads kan købe et af malerierne.

3: Du kan købe én af hendes fantastiske t-shirts eller plakater, hvor pengene også går til Darfur.

4: Du kan melde dig ind i hendes Facebookgruppe og hjælpe med at sprede budskabet her.

5: Du kan melde dig til at hjælpe med at pakke udstyr i containere, når hun har brug for det.

6: Mest af alt så kan du hilse på din indre undgænger og arbejde på at give den kamp til stregen.

Skriv en kommentar