Svømmer du blandt delfiner eller hajer?

Mød Angela Jia Kim

Hun er USA’s ukronede netværksdronning. Det lå dog aldrig i kortene. Hun er vokset op i den amerianske bøh-landsstat Iowa i en familie uden mange ressourcer. Hun startede sin karriere som koncertpianist (og blev en verdensberømt én af slagsen). Livet på turné er meget ensomt, så hun udviklede ikke særlige gode sociale evner, hvilket gjorde, at  hun var ikke et typisk netværksmenneske. Men så fik hun udslæt på hele overkroppen, og det ændrede det hele.

Som pianist i fine kjoler kunne hun selvfølgelig ikke leve med at ligne en omvandrende hummer. Derfor begyndte hun at lave sine egne cremer. Der skulle hundredvis af forsøg i køkkenet til, før hun begyndte at finde frem til de gode opskrifter, der senere blev fundamentet for hendes yderst succesfulde virksomhed ”Aroma & Co.”

Men det stoppede ikke her. Hun fandt ud af, at det var hendes kald at hjælpe andre med at skabe netværk og blive en succes. Det har ført hende frem til at have USA’s største professionelle netværk med flere end 10.000 aktive kvinder, nemlig netværket ”Savor the Succes”, som nu også er kommet til Danmark.

Det korte af det lange af denne introduktion er, at når Angela Jia Kim taler om netværk, så skal man lytte.

Delfinerne og hajerne

Til messen ”Iværk og Vækst 2010” talte hun om netop netværk, hvor hun gav flere gode råd. Et af rådene var: ”Svøm med delfiner ikke med hajer”. Delfinerne er de glade og hjælpsomme dyr med Flipper som kendt kølerfigur. Delfiner støtter os og udfordrer os. Hajernes evner er mest af alt kendt fra ”Dødens gab”-filmene. De æder os levende.

Ofte gør vi det nemlig ekstra svært for os selv, hvis vi ubevidst vælger at befinde os i omgivelser, der hele tiden vil stjæle energi, tid og penge fra os. Men vi gør det måske, fordi det er personer eller netværk, som vi altid har kendt. Derfor glemmer vi at tænke på, om vores omgivelser trækker os ned og medfører den energimæssige druknedød på arbejdet, i foreningen eller i netværket.

Som med al udvikling starter det med, at vi gør os det bevidst – at vi i dette tilfælde stiller os selv spørgsmålet: ”Svømmer jeg egentligt med delfiner eller hajer?”

Hvis du svømmer med hajer

Det gode ved omgivelser er, at man kan fjerne sig fra dem og indgå i nye. Selvfølgelig kan man ikke fjerne sig fra alle sine relationer, men man kan altid indgå i nye, positive delfin-netværk.

Men lad os nu sige, at du af en eller anden grund er i nogle omgivelser, der dræner dig for energi. Det kan fx være, at du periodevis skal samarbejde med nogle mennesker, der fungerer som et sort hul, der trækker al din positive energi til sig og opsluger din lyst til at arbejde.

I den forbindelse hørte jeg Ulrik Wilbeks bog ”Tro på dig selv” i sommers. Den bog bør man læse af mange grunde, men han havde et meget enkelt budskab om motivation, som jeg gerne vil fremhæve her. Der er grundlæggende tre ting, der motiverer os:

  • Det vi gerne vil opnå
  • Det vi gerne vil undgå
  • Motivation på trods

Den bedste form for motivation er, at der er noget, du gerne vil opnå. Så er der et positivt mål, du kan bevæge dig mod. Men som det fremgår, kan man også være motiveret af det, man gerne vil undgå og ikke mindst være motiveret af trods.

I forbindelse med at svømme med hajer, kan du bruge din lyst til at modbevise de negative stemmer som motivation – altså din trods. Jeg har flere gange brugt den, og det kan være fantastisk motiverende at tænke: ”Jeg skal f….. vise ham, at det kan lade sig gøre!” Så arbejder man nemlig hårdt for sagen, hvilket er den væsentligste faktor for at opnå resultater.

Eller som forfatteren Ayn Rand har skrevet: “The question isn’t who is going to let me, but who is going to stop me?”

Så tag et ekstra blik på dine omgivelser og find ud af, hvad der svømmer rundt omkring dig.

Skriv en kommentar