Tankekondomets brugsanvisning

Jeg kan huske et særligt tv-indslag, der handlede om, at man skal beskytte sig selv. I reklamen ender to unge mennesker på sengen, men i rummet er der også alle de tidligere partnere, som begge personer har haft. For sygdomsmæssigt er de stadig til stede, og derfor skal man beskytte sig.

Men man kan jo også vende den om og forestille sig, hvor mange personer, der er til stede i rummet, hver gang du taler med et andet menneske. Og det er ikke kun personerne, men alle de

 • Bøger, de har læst
 • Samtaler, de har haft
 • Erfaringer, de har gjort
 • Resultater, de har opnået
 • Nedture, de har haft
 • Erkendelser, de har fået

Tankekondomet

Men af en eller anden grund, så er vi af og til ikke særligt gode til at inddrage alt det, der er i rummet i mødet med den anden. Vi lukker af og tager tankekondomet på. Det beskytter os, så vores verden ikke behøver at blive større, og vi kan være trygge i den viden, vi har.

Det kan være fint at holde fast i det, man ved, men af og til skal tankekondomet af.

At finde og at holde fokus i kampens hede

Det største problem for sikker sex er vel, at to mennesker kan være så passionerede omkring hele processen, at de ikke kan stoppe deres foretagende i 30 sekunder for at få dutten på. På samme måde oplever jeg det med mennesker, der brænder for noget.

Der er nemlig tidspunkter, hvor vi skal åbne os for at FINDE fokus ved at åbne os for omverdenen (det, der hedder oxytocinfasen). Her gør vi verden større og ser, hvordan det, vi skaber, får forbindelse til andre end os selv.

Det kan også være i perioder, hvor vi er stå besatte af projekterne, at vi søger alle tænkelige forklaringer, opsøger nye græsgange og nye relationer, der skal få os fra A til B. Her er tankekondomet helt væk, for vi er så passionerede, at vi ikke stopper og tænker, at vi kun må holde os til det, vi ved.

Når vi så finder retningen og bliver besatte af et eller andet, vi gerne vil opnå, så er følger der tider, hvor vi nærmest har to tankekondomer på, hvilket er meningen fra naturens side (dopaminfasen). Vi skal bruge nogle skyklapper for at HOLDE fokus.

Uanset hvor dygtige og talentfulde, vi er, så er det altid i perioder uden tankekondom, at projekterne for alvor får retning. Når vi så er klar over retningen, kan vi trygt tage tankekondomet på og gøre det hårde arbejde, der får vores (og måske andres) verden fra A til B.

Den bevidste proces

Man kan også gøre det til en meget bevidst proces at smide tankekondomet. Det er fx det, en journalist gør, når vedkommende interviewer en anden. Journalisten har ikke viden til at skrive artiklen selv, så han må smide tankekondomet og lukke andres erfaringer ind.

For mig har det at holde foredrag også altid været en bevidst proces i forhold til at smide tankekondomet. For jeg fandt hurtigt ud af, at man får så mange gaver, når man stiller sig op foran en forsamling af mennesker med alle deres forskellige baggrunde, erkendelser og erfaringer. Jeg siger altid, at alle bidrag i form af idéer, spørgsmål og kommentarer er velkomne, og efter mere end 300 foredrag, kurser og workshops, er det især deltagernes feedback, der har givet mig stof, så næste foredrag bliver endnu bedre.

Når man skal høre et foredrag, er det selvfølgelig en stor fordel at smide tankekondomet – ellers kunne man lige så godt lade være med at dukke op. Men som foredragsholder er det bestemt lige så vigtigt. Det er der faktisk i alle situationer, hvor vi ikke befinder os i en isolationscelle.

Gå i tankeseng med alle

Men man behøver bestemt ikke have nogen særlig anledning såsom en artikel eller et foredrag til at smide tankekondomet. Det kan gøres i alle samtaler og møder med andre mennesker. Du kan fx

 • Lytte aktivt
 • Spørge ind
 • Tænke højt
 • Fortælle hvad du ikke ved eller kan finde ud af
 • Tale om emner, som måske ikke virker relevante, men pludseligt kan blive det, fordi du ikke anede at den anden, vidste noget om det – og at det var relevant for din hverdag.

Jeg er helt sikker på, at der ikke findes et eneste menneske på kloden, som du og jeg ikke kan lære noget af. Og det betyder jo med andre ord, at vi kan lære noget af alle.

Men ingen af os kan gøre det, hvis hjernen er pakket ind i gummi.

Skriv en kommentar