Tankestyring – vejen til succes

Husk at du kan hente en gratis version af “Ildsjælenes bog” her.

Al personlig udvikling handler i bund og grund om at styre sine tanker. Du kender måske til det at ligge søvnløs i sengen, fordi du tænker på alt muligt. Man tænker: ”Nu skal jeg jo holde op med at tænke på det og så falde i søvn”. Men som du sikkert har erfaret mange gange: tanker er svære at styre.

Husk dog at det er besværet værd at lære. Tanker er jo vores bedste redskab sammen med kroppen. Problemet er, at hvis du ikke styrer dine tanker, så styrer de dig.

Måske læser du bøger om at blive mere motiveret og målrettet. Måske går du til foredrag om det eller tager kurser. Det kan også være, at du går og venter på, at din chef motiverer dig. Men faktisk kan ingen motivere dig direkte, men mange kan inspirere dig til at motivere dig selv. Derfor er evnen til tankestyring en væsentlig parameter i din personlige udvikling.

Succes opnås ved at være god til at styre sine tanker og ikke bare køre på autopilot. Det har ikke noget at gøre med intelligens, men fantasi; at kunne forestille sig at noget andet er muligt. Eller som en ukendt person har sagt: “Imagination is everything…it’s a preview of life’s coming attractions.”

Visualisering

Et af topatleternes stærkeste reskaber i mental træning er visualisering. Inden konkurrencen ser man sejren for sig i alle detaljer, så den bliver så virkelig som muligt. Man mærker vægten af medaljen om halsen, lytter til nationalsangen og ser ens nærmeste feste i begejstring.

Visualiseringen af sejren gør, at man tror på den og derfor ikke holder sig tilbage. Det gør sejren mere sandsynlig. Teknikken er selvfølgelig ikke forbeholdt atleter. Den kan bruges helt konkret i alles hverdag. Især på områder hvor vi tvivler på vores evner. Det behøver jo heller ikke at være i situationer, hvor vi skal vinde over andre. At vinde betyder i denne henseende at opnå det mål, man har sat for sig selv.

Bannistereffekten

Et glimrende eksempel på visualisering og de positive tankers kraft er Bannistereffekten.

Den er opkaldt efter Roger Bannister. I 1954 havde ingen løbet en engelsk mile på under fire minutter. Man anså det for umuligt. Men så gjorde Roger Bannister det umulige og løb distancen på under de magiske fire minutter. I de efterfølgende to år gjorde 50 andre løbere det, som før blev anset for umuligt.

Takket være Roger Bannister troede de nu på det. Og kunne. Det blev en realistisk mulighed. Det er tankestyringens kraft.

Men tankestyring er bestemt lettere at skrive om end at gøre. Det er ofte umuligt at strukturere sine tanker, mens man har dem. Derfor kan vi af og til have brug for en psykolog, superviser eller coach.

Tony Robbins Breakthrough

Verdens mest kendte og måske bedste coach, Tony Robbins, har netop haft premiere på programmet Breakthrough. I seks afsnit hjælper han en person eller et par. De er ikke udvalgt på baggrund af deres egne henvendelser (og dermed evt. ønske om at blive kendt). De er udvalgt, fordi nogen omkring dem mener, at de har uløselige problemer.

I første afsnit hjalp han Frank og Kristen. De var et lykkeligt, nygift par. Men på bryllupsrejsen skal Frank i poolen og han glider på trappen. Katastrofen sker, og han bliver lam. Det får store konsekvenser for deres liv og forhold til hinanden. Kristen lever i evig angst for, at hun skal gøre noget forkert, der skader Frank yderligere. Frank lever i evig sorg over, at han ødelægger Kristens liv. Tony Robbins laver mange øvelser med dem, men han hjælper dem i bund og grund med at styre deres egne tanker. Jeg vil ikke afsløre for meget her, men blot konstatere, at det bestemt er et bevis for tankestyringens kraft.

Du kan se ”Breakthrough” og masser af ektramateriale her.

Write the future

Til sidst vil jeg kopiere Nikes slogan fra deres vildt imponerende reklame op til VM i fodbold i Sydafrika. Reklamen viser i ekstrem grad, hvordan fremtiden kan formes af bestemte handlinger. Og handlingerne starter i hovedet hos de, der udfører dem. Hvis du ikke har set reklamen, kan du se den her.

Så husk at hver gang du bruger energi, tid eller penge på at udvikle dig, skal du inddrage din evne til at styre dine tanker. Det er den største gave, du kan give dig selv i den henseende.

God fornøjelse!

Har du ikke hentet gratisversionen af “Ildsjælenes bog” endnu? Du kan stadig nå det ved at klikke her.

Skriv en kommentar