Ti spørgsmål til dig der gerne vil være foredragsholder

Efter jeg er begyndt at holde flere foredrag, får jeg en del henvendelser, der alle handler om, hvordan man kommer i gang. Derfor har jeg lavet disse ti spørgsmål, der

  • Dels kan gøre dig klogere på, hvad der skal til
  • Dels giver en fornemmelse af, om det er noget for dig

1: Ved du, hvad et foredrag er?

Jeg kan godt forstå, hvis det lyder som et dumt spørgsmål. Du vil jo gerne holde foredrag, så selvfølgelig ved du også, hvad det er. Men der er lige et par ting, jeg gerne vil slå fast, for det skulle jeg selv lære i starten.

For det første er et foredrag ikke undervisning. Det handler ikke om, at du har en viden, som dit publikum skal have flyttet over deres hjerne, som vi kender de fra skoleverdenen. Et foredrag er heller ikke stand up, hvor det bare handler om at underholde folk, så de glemmer hverdagen.

Et foredrag handler om at skabe en bevægelse hos din tilhører – at de i løbet af foredraget (eller efter) ændrer sig. Det kan fx være, at

  • De nu har set sig selv i et andet perspektiv og derfor er mere motiverede
  • De betragter salg på en anden måde og derfor nu har lettere ved det
  • At de har indset, hvad de i virkeligheden brænder for

For at kunne skabe den bevægelse skal du lave en mellemting mellem at undervise og underholde. Underholdningen åbner for sluserne, så folk virkeligt lytter og undervisningen giver dem noget, de ikke vidste i forvejen. Til sammen giver undervisning og underholdning inspiration, og inspiration hjælper den enkelte til at træffe nye valg, hvilket i sidste ende bliver til en bevægelse.

2: Hvem skal høre dig?

Når du gerne vil holde foredrag, er det sandsynligvis, fordi du har noget på hjerte, som du gerne vil ud med. Det er i hvert fald afgørende for, at du overhovedet kommer i gang. Men hvis det er noget, du gerne vil i større målestok end et par gange om året, skal der også være et større publikum for dit emne. Her handler det meget om, hvordan du vinkler det. Hvis Felix Baumgartner ville holde foredrag om, hvordan man springer ud fra 40 kilometers højde, er der nok ikke så mange andre, der skal gøre det. Men vinkler han foredraget til at tale om, hvordan du kan overskride grænser, du selv har sat, er det pludseligt relevant for mange flere.

3: Hvem skal købe dig?

Det er meget vigtigt at skelne mellem publikum og køber. Det kan sagtens være, at du kan finde 10.000, der gerne vil høre dig holde foredrag, men hvis ingen vil betale for, at de skal høre foredraget (eller at de selv vil), så har du et problem. Måske tænker du, at du gerne vil gøre det gratis (og det skal du også for at få træning), men husk på at et foredrag ofte er en dyr investering, der rækker udover selve honoraret til foredragsholderen.

Der skal måske laves, trykkes og hænges plakater op. Medarbejdere skal stoppe arbejdet i en time, hvilket også kan være dyrt. Der skal måske lejes et lokale osv. Derfor vil der altid være en køber, som investerer noget i, at du skal holde et foredrag. Og køberen skal have valuta for pengene. Valutaen er den bevægelse, jeg tidligere har skrevet om. Hvad gør dit foredrag for publikum? Det er det, køberen vil vide, og kan du ikke fortælle det, så kommer du ikke til at holde foredrag.

4: Tør du bruge dig selv?

Jo mere filter, der er mellem dig og dit publikum, jo mindre bevægelse skaber du. Jeg kan fortælle om forskellige typer menneskers måder at kommunikere på, inddrage undersøgelser og teorier, men det er først, når jeg fortæller om, hvordan min kone og jeg planlagde vores bryllup, det trænger helt ind.

Hvis dit publikum skal kunne bruge dine ord i deres eget liv, skal du også selv inddrage dit eget liv, ellers er det utroværdigt. Her taler jeg ikke om, at du skal være privat og inddrage dem i de inderste detaljer, men du skal være personlig.

I forlængelse heraf vil jeg også gerne slå fast, at du skal turde at være dig selv. Du skal ganske vist være underholdende og formidle indhold, men du skal gøre det på din egen måde. Jeg har set skrækkelige eksempler på, hvordan nogle har brugt kropssprog eller humor, som tydeligvis slet ikke var noget, de selv havde det godt med, og det skinner igennem. Nogle er også en anden for at beskytte sig selv mod at blive til grin. De tager finere tøj på, taler anderledes eller dækker sig bag kedelige undersøgelser.

5: Lytter du til foredrag?

Foredrag er en disciplin lige som fodbold, salg eller madlavning. Derfor skal du dyrke disciplinen ved at få så meget inspiration som muligt. Hvad gør dine kolleger, som virker / ikke virker? Hvordan skaber de kontakten med publikum? Hvordan taler de om sig selv? Er de underholdende? Hvordan bruger de tekniske virkemidler osv.. Alt dette kan du så bruge, når du skal justere din egen stil.

6: Er du sulten?

Langt de fleste kommer til at have ét foredrag, som er DERES foredrag. Det vil sige, at de kommer til at holde det rigtig mange gange. Jeg har fx holdt det samme foredrag tre gange på en dag. Eller det vil sige, at jeg har holdt foredrag om det samme emne på en dag. For hvis du skal være god, handler det hele tiden om at finpudse, justere, ændre og inddrage både køberen inden foredraget og publikum under foredraget.

Det kan du kun gøre i længden, hvis du er sulten – ellers bliver du træt af det og falder tilbage til vaner, og det gider ingen høre på. Jeg er fx konstant sulten efter at blive klogere på begrebet ”Ildsjæl”, og jeg lykkelig hver gang tilhørere kommer med deres perspektiv. En grundregel for mange er, at du har 50 % af det samme indhold, 25 % justeres i dialog med kunden og 25 % skabes i løbet af foredraget fx som improvisation eller i dialog med tilhørerne.

7: Er du åben for at udvikle dig?

Der findes ikke meget mere personligt end at stille sig op foran mange mennesker og tale om det, man har allermest på hjerte. Derfor kan man være meget beskyttende over for sit indhold, og måden man leverer det på. Og du skal som tidligere nævnt være dig selv, men du skal også udvikle dig selv.

Nogle blokerer helt, når andre kommer med kritik af deres foredrag eller måden at levere det på. Man går i forsvar og tænker, at den anden ikke har forstået noget. Men hvis den anden ikke har forstået, er det som regel din skyld. At blive foredragsholder er at blive et produkt, der hele tiden skal tilpasses tiden, tendenserne og ikke mindst købernes krav.

Du skal derfor være taknemmelig for alle, der kommer med feedback til dig. Nogle gange kan det måske være uberettiget, men du kan lære af det hele. Hvis en tilhører under mit foredrag påpeger, at jeg siger noget vrøvl, så takker jeg pr. automatik vedkommende, og giver ham / hende som regel en lille gave.

På et tidspunkt (og gerne hurtigst muligt) skal du også have professionel hjælp til at blive bedre. Der er forskellige udbydere til dette, og jeg har brugt Anders Gisselmann (og gør det stadig). Her er det helt essentielt, at du lader sig selv blive vurderet ned i mindste detalje i forhold til dine tekster, markedsføring, selve foredraget og hvordan du agerer omkring det.

8: Er du ydmyg?

Regel nr. 1 (som nu er røget ned i regel nr. 8 ) er: ”Ær dit publikum”. Det er for deres skyld, du er der. De er glade, hvis du kommer i god tid og taler med dem i pausen inden. Bliv efter foredraget og få en sludder med de, der gerne vil tale med dig og tilpas for guds skyld dit indhold til dem.

Det kan godt være, at du kunne sige noget, der lyder meget finere eller klogere, men hvis det ikke er det, publikum vil have, skal du ikke gøre det. Det modsatte kan selvfølgelig også være tilfældet. Men alt dette bliver umuliggjort, hvis du ikke er ydmyg. Dine tilhørere har måske mere erfaring, viden og dygtighed end dig, og derfor ønsker de heller ikke, at du fører dig frem som verdens bedste, der har set det endelige lys. Du har set noget af det, og de kan hjælpe dig med at se endnu mere.

9: Kan du lide transporttid?

Så til et meget konkret, men også vigtigt spørgsmål. For det kan godt være, at du kun skal holde et foredrag på tre kvarter, men du har fem timers transport både frem og tilbage til stedet. Jeg bruger rigtig meget tid på motor- og landeveje, og jeg nyder hvert minut. Jeg sørger for at have gode podcasts, der inspirerer mig, musik, der giver energi og i det hele taget sørger jeg for, at der er hyggeligt i bilen / toget omkring mig.

Jeg er vokset op på landet, hvor der var langt til alt, så jeg er vant til, at transport er noget, man skal kunne lide, hvis man ikke skal blive sindssyg. Men hvis du hader transporttid, så skal du alvorligt overveje, om foredrag er noget for dig.

10: Er du tålmodig?

Foredrag minder på mange måder om fodbold. Det gør det også i forhold til tålmodighed. Der er et landshold, der skovler foredrag og penge ind, men alle starter i serie 5. Du kan godt blive den næste Chris McDonald, men det tager laaaaaang tid, træning, øvelse, kritik og meget mere. Du føler måske, at du har et emne, som alle vil høre, og mange vil betale for, men der er skarp konkurrence, og en tidligere deltager i ”Vild med dans” vil oftest komme foran i køen, fordi han / hun er kendt (eller næsten-kendt).

Det tager tid at blive skarpere og få prøvet noget af, og i første omgang tager det også tid overhovedet komme ud og få holdt et foredrag. Så hvis det haster for dig, skal du ikke holde foredrag.

Det ER fedt!

Med alle disse råd og beskrivelser af foredragsholderens udfordringer ønsker jeg ikke at skræmme dig væk. Jeg ELSKER alt omkring det at holde foredrag, men jeg vil bare være sikker på, at du fra starten ved, at det er et stort arbejde, som du først blive betalt for om flere år.

Det kan selvfølgelig godt være, at du allerede nu kan få penge for det, men de modsvarer på ingen måde al den tid, du skal investere i det, hvis du vil være rigtig god.

Selvom jeg selv holder flere foredrag end nogensinde, så betragter jeg mig selv som nybegynder, der har lang vej endnu. Jeg er dog kommet over de værste børnesygdomme, og derfor føler jeg, at jeg også er i stand til at give dig ovenstående råd.

Hvis du gerne vil videre med emnet, vil jeg i høj grad anbefale dig at kigge forbi Anders Gisselmanns side, hvor du kan få mere information. Hold øje med, hvornår han holder inspirationsdag, for det er et vigtigt skridt på vejen. Det var det i hvert fald for mig.

I mit næste blogindlæg vil jeg beskrive lidt mere konkret, hvordan man kan komme i gang.

Kommentarer

Helle Riis siger:
18. October, 2012 at 14:40

Tak for gode, konkrete råd. God karma:-)

dianna siger:
7. October, 2013 at 17:28

Hejsa.
Jeg ved ikke hvem jeg skal “sælge” mig selv til er der et bureau man skal komtakte. Jeg vil holde fordrag om at være en mønster bryder.
De venligste hilsner
Dianna

admin siger:
7. October, 2013 at 20:33

Kære Dianna,
I forhold til min og andres erfaring, så er det vigtigste at få prøvet det af. Så tænk lidt over, hvem din målgruppe er og prøv at opsøge dem og høre, om du må holde et foredrag for dem. Når du har holdt nogle stykker, har du helt sikkert lært mere om, hvad mulighederne er for dig. Hvis du gerne vil have penge for at holde foredrag, skal du jo også se, om der er nogle målgrupper, der vil betale for dit emne. Jeg har arbejdet med mønsterbrydere i snart ti år (og fx i projektet http://www.successomvoksen.dk), så jeg ved, at de er vigtige, men derfor er det ikke altid sikkert, at nogle vil betale for det.
Bedste hilsener
Tommy

Louise siger:
6. November, 2013 at 15:45

Hej

Har i et års tid gået og tænkt lidt på at prøve at holde fordrag.
Det jeg gerne vil frem med er at man skal passe på sig selv, og det er muligt at opnå ens drømme, når bare man kæmper selvom det virker uoverskueligt.

Har selv været igennem.

Mobning
Stort vægtab
Skilsmisse
Depression
Enlig mor (med et barn med særlig behov og det er stadig en kamp)

Men jeg lader mig ik kue…..

men ved ik helt hvor jeg skal starte.

Venlig hilsen

Louise M.

Eddie siger:
19. January, 2014 at 15:34

Hejsa
tak for de gode råd,
jeg mangler lidt viden om hvem eller hvor jeg skal starte med at fortælle om mig selv og mine oplevelser i livet,
jeg vil meget gerne føre unge misbruger vidre i livet da jeg selv er tidligere misbruger , med bander , kriminalitet , fængsel og stoffer ..

admin siger:
19. January, 2014 at 21:04

Kære Louise og Eddie,
Det lyder bestemt til, at I har nogle stærke budskaber at komme ud med, og det kan jo sagtens være, at et foredrag er den rigtige måde at gøre det på. (Der er jo også andre måder). Mit bedste råd til at komme i gang er… at komme i gang. Find en lokal skole, uddannelsesinstitution, forening eller andet og spørg, om du må få lidt tid og komme med din historie. Det er en proces, der sker løbende, og man udvikler sig hele tiden. Jeg startede bare med at spørge på min arbejdsplads, om jeg måtte fortælle nogle samarbejdspartnere noget, når vi havde en temadag, og så var jeg i gang. Start aldrig med at tænke i penge, men på at komme i gang og give værdi til et publikum. Jeg tror, at mine første 50 foredrag var gratis og mere eller mindre nogle, jeg selv opsøgte.
Rigtig god fornøjelse med at komme i gang :-)
Bedste hilsener
Tommy

Joan Andersen siger:
26. September, 2014 at 19:38

Hejsa :)

tusind tak for dine gode råd

Jeg har gennem det sidste års tid, gået og bygget på ideen om at tage ud og holde foredrag.
Jeg har lyst til at dele min egen erfarring omkring det at have barn, og at få flere børn efter at have mistet et barn.
Jeg vil gerne høre dig om du mener at jeg er på rette vej.
Jeg brænder meget for at fortælle om alle de nuancer livet har og får, når jeg mange år efter kom videre, både med de børn der var i familien på ulykke tidspunktet, samt de børn der sidenhen er kommet til. Jeg vil fortælle om de udfordringer jeg som mor, men nogle af de mine børn har stået og står overfor i forhold til at have mistet.
Selvfølgelig ønsker jeg at give 100% af mig selv, dog uden det bliver for skrøbeligt og et tudeoplæg. JEg håber mit foredrag kan få en smuk kobling på liv og død.
Det er 13 år siden jeg mistede en pige på 16. mdr, jeg er selv 37 år og kommet rigtig fint videre i livet, men har en masse på hjertet jeg ønsker at dele.
Jeg har taget kontakt til vores lokale foredrags forening og spurgt om de vil hjælpe mig igang.
Hvis det bliver tilfældet vil mit første foredrag være i november, hvilket vil sige at jeg kun har en mdr mere at forberede mig i. Jeg forbereder mig mest i tankerne og har en liste med stikord, men er det mon nok?
Jeg tænker at det bliver såååå spændende og at jeg glæder mig utroligt meget, og tror på jeg vil kunne give publikum noget med hjem. Men kan man bare hoppe ud i det på den måde?

på forhånd tak

Mvh Joan

Mille siger:
18. March, 2015 at 20:32

Hej
Det lyder ret spændende!
Er der nogen alders grænse for at holde et foredrag, for jeg kunne rigtige godt tænke mig at holde et foredrag for børn/unge og min barndoms historie. jeg har nemlig haft en meget svær opvækst, blandt andet med politi, kriminalitet, dødstrusler, en far med alkohol problemer m.m…

Jeg er ved at være ude af alt dette nu og ville gerne fortælle alle de børn eller unge der har det svært, min historie og at hvis man har viljen og folk omkring sig der kan hjælpe, kan man komme helt op til toppen igen :) Godt nok er jeg kun 15 men jeg har allerede meget at fortælle om et svært liv i en svær tid….

Mvh Mille :)

Lena siger:
10. September, 2015 at 12:30

Hej hej

Super fint indlæg. Gav mig lige stof til eftertanke, især mht om der overhovedet er nogen, der vil betale for det, man gerne vil snakke om. Bare fordi jeg er vild med et emne, så er det jo ikke ensbetydende med at andre har interesse i det :)

Jeg håber dog, at jeg kan komme til at holde foredrag en dag i fremtiden.

God dag :)

Hilsen Lena

Claudia siger:
5. October, 2015 at 07:35

Hej Tommy

Tak for de gode råd, de giver stof til eftertanke.
Vil starte med at sige jeg har et snakketøj uden lige, jeg kan godt li at gøre lidt grin med mig selv og jeg mener selv jeg har noget at komme frem med i henhold til foredrag.
Jeg er medmisbruger og har været det i mange år, det er et emne ikke ret mange kender til, og dem der gør lukker øjnene for det.

Så Tommy, hvor tror du at jeg skal starte henne ?
Skal man have samtykke fra de involverede partner inden man skal i gang, dog uden at nævne navne ?
Tror på at det kan lade sig gøre, men mangler “sparket” fra en (Mentor) til at gøre det på den rigtige måde. Findes der sparringspartner (mentor) eller skal man springe ud i det ?

Ha en fantastisk dag
– Livet er som ler, du skal selv forme det :-)

M.v.h.
Claudia

admin siger:
5. October, 2015 at 09:42

Hej Claudia
Mange tak for din besked.
Der er helt klart en, der kan hjælpe dig i gang. Han hedder Anders Gisselmann, og det var ham, der fik mig startet. Han holder dog ikke så mange kurser mere, da han har ændret på sin forretningsmodel. Men han holder faktisk en kursusdag d. 22. oktober, hvor alt går til velgørenhed. Du kan læse mere om det her http://www.tikko.dk/event/byg-et-staerkt-foredrag-1200/
Jeg ved selvfølgelig ikke, om det er muligt for dig at deltage, men ellers kan du også læse mere på hans hjemmeside http://www.one2speak.dk. Hans råd handler dog mest om folk, der gerne vil leve af at holde foredrag, og det ved jeg ikke, om er din hensigt.
Uanset hvad er det bedste bare at komme i gang. Gøre et eller andet. Man kan fx kontakte det lokale bibliotek og høre, om de vil lave et samarbejde, hvor de lægger lokaler til et foredrag og hjælper med at annoncere for det. Udfordringen for dig kan måske være, at mange medmisbrugere ikke står frem omkring det, og derfor vil de ikke møde op til et foredrag af frygt for at blive genkendt. Så måske skulle du starte med at skrive om det. Måske på en hjemmeside, eller en blog. Så kan du lige så stille finde dit publikum. Men det handler også om, hvem din målgruppe er. Er det andre medmisbrugere, sundhedsplejersker, unge, foreninger, virksomheder osv? Det har altid betydning.
Håber du kan bruge mit svar til noget.
Bedste hilsener
Tommy

Flemming Nielsen. siger:
10. March, 2016 at 19:10

Hej Tommy – ganske inspirerende.Jeg kunne godt tænke mig nogle fif, og henvisninger til de praktiske/tekniske omkring opsætning – billeder,video m.m.
Mange hilsner Flemming.

English to Portuguese siger:
17. March, 2016 at 09:20

Hej Flemming,

Først vil jeg lige gøre opmærksom på, at dette blogindlæg er tre år gammelt, så jeg har gjort mig en del erfaring siden og holder i dag ca. 200 foredrag om året. Men det er meget hyggeligt, at der bliver ved med at komme spørgsmål til det.

Jeg er ikke den rigtige til at svare på det, tror jeg. For det er nemlig længe siden, at jeg smed projektoren ud. Jeg har fundet ud af, at det talte ord er stærkest og folk laver selv de bedste billeder i hovedet. Man behøver ikke vise dem et billede af en solnedgang, når man siger “solnedgang”, for de ved jo godt, hvordan sådan en ser ud. Og den er er måske endda meget pænere i deres hukommelse end klasket op på et lærred. Så overvej først og fremmest, hvorfor du skal bruge billeder og video.

Men når det er sagt, så kan det jo sagtens, at lige dit emne formidels bedst med billeder og video – siden du spørger. Det har jeg også tidligere brugt. Jeg fik nærmest lavet så mange billeder, videoer og effekter, at jeg en dag tænkte, at jeg bare kunne lade være med at dukke op selv :-) Men min erfaring er helt klart, at det bedste program til at bruge videoer, billeder evt. lyd osv er Prezi. Det fungerer meget intuitivt – også når man planlægger sin præsentation. Så det kan jeg anbefale.

Jeg håber, at det giver mening for dig.
Bedste hilsener
Tommy

Skriv en kommentar