Tillykke – du er underlig

Seth Godin er manden bag verdens mest læste enkeltpersons-blog og en lang række internationale bestsellere. Han har skrevet bogen ”We are all weird”, som jeg for nylig læste med stor begejstring og genkendelse. Jeg har ofte hørt fra ildsjæle, at de føler sig underlige, og nu er der meget, der tyder på, at de har ret. Og at det er godt.

Hvad betyder underlig i denne sammenhæng?

Det er normalt ikke en speciel fantastisk kompliment at blive kaldt ”underlig”, men det er det i dette tilfælde. Underlig betyder, at du

  • Omfavner individualitet
  • Tænker at mindre er bedre
  • Mener, at det er bedre at adskille sig fra mængden end at være en del af den
  • Tilhører en ”stamme” af ligesindede

Opgøret med massen

Underlig er et opgør med ”massen”. I massens / industrialiseringens tidsalder har det handlet om, at ”større er bedre”.

  • Jo flere dimser jo bedre
  • Jo flere ansatte jo bedre
  • Jo flere kunder jo bedre
  • Jo mindre fornyelse jo bedre

I massens tidsalder har det handlet om at gøre folk ens, hvilket skolesystemet har været med til. Gennem uddannelsessystemet får virksomhederne folk med lønmodtagerindstilling og kunder, der køber det, reklamerne viser. Virksomheder blev større, reklamerede mere og blev endnu større.

Men sådan er det ikke længere. De underlige er ved at besejre massen. Man kan fx ikke bare reklamere sig til mange kunder længere. Kunderne vil have det underlige i stedet. Det er fx det, der har gjort Apple til sådan en dundrende succes.

De underlige er ikke en del af en kollektiv masse, men en del af små stammer af andre, der er underlige på samme måde. Nicheprodukter vinder frem og standardprodukterne taber.
For nylig talte jeg med en kvinde, der dyrker japansk langbueskydning i København. Det er der kun fem mennesker, der gør. Derfor er der sikkert ingen virksomhed, der ser det som et marked, eller andre der ser det som et fællesskab. Men med internettet kan stammemedlemmer forbinde sig med hinanden globalt, og dermed kan nichegruppen pludseligt blive stor, samtidig med at den enkeltes tilknytning til netop denne stamme er særdeles stærk. Det er jo netop i denne stamme, jeg kan være mig selv og adskille mig fra den store mængde omkring mig.

Det underlige er godt

I Jantelovens ophavsland vil vi traditionelt have meget svært ved at se det underlige som noget godt. Men det er netop, når vi finder frem til vores individualitet, vi kan adskille os fra den store mængde og finde frem til andre, der brænder for det samme som os. I stedet for at blive dunket i hovedet med en kollektiv gummihammer, så vi finder tilbage til vores plads i mængden, er det nu bemærkelsesværdigt og godt at skille sig ud.

Det kommer selvfølgelig an på, hvad man skiller sig ud i forhold til, men jeg er vild med Seth Godins pointer, fordi ildsjæle netop adskiller sig ved noget beundringsværdigt, men alligevel ofte holder sig tilbage, fordi de er bange for at virke underlige. Men nu skal de tilstræbe at være underlige i stedet. Hurra for det! For det er jo netop det at gøre noget andet, der gør en forskel. Og når man træder frem og gør det, møder man andre, der gør det samme.

Prøv fx at tænke på nogle af de mennesker, du ser mest op til eller der inspirerer dig mest. Er det netop ikke, fordi de er underlige på deres egen måde?

Du er også underlig

Bogen handler om, at vi alle er underlige, og det betyder dermed også dig. Så på hvilke områder føler du dig underlig? Hvordan kan du bruge dette aktivt og konstruktivt, så du kan komme ud med den autentiske person, du er? Husk at det også en tid, hvor det mindre er godt frem for kun den store mængde. Det betyder, at selv den mindste ting, du brænder for, kan få stor betydning, og du vil med stor sandsynlighed kunne finde andre, der er underlige – ganske som dig selv.

Måske vil de andre underlige så købe dine produkter, hjælpe dig med din sag eller bare være det fællesskab, du altid har manglet.

Skriv en kommentar