Top ti over musik, der får mig i julestemning

Du tænker måske: ”Hvad har julesange med en blog om ildsjæle at gøre”. Det vil da i hvert fald være helt berettiget, hvis du gør det. Jeg har tidligere lavet dette indlæg om inspirerende sange generelt, men hvorfor lige julesange?

Det skyldes, at der faktisk er nogle hamrende inspirerende sange, som det kun er passende at høre én gang om året, og så skal de da også høres. Her tænker jeg ikke på ”Søren Banjomus” og ”På loftet sidder nissen”, men på musik, der minder os om, hvad julen drejer sig om, når man er blevet voksen.

Her tænker jeg ikke på den bibelske historie, men på det, som juletiden ellers fortæller os: At verden er et herligt sted, at kærligheden er stor og at fred er mulig mellem mennesker. Og det er jo et budskab, som mange ildsjæle også spreder, og som går på tværs af religioner, men desværre drukner det for mange i de andre budskaber, som handler om at købe, stresse og æde.

Der er både pop, klassisk og sange, der slet ikke handler om jul på listen. Jeg har desuden valgt nogle, som måske ikke er de mest kendte versioner eller sange, som du måske ikke lige havde tænkt på. Så måske kan der være en ny juleoplevelse for dig blandt de ti numre.

10: ”Julesangen” fra ”Jul på slottet”

Jeg har denne med på listen af en meget personlig årsag. For tre år siden var jeg til julekoncert i Rundetårn, hvor denne sang blev sunget som den sidste. Bagefter tog jeg min kæreste med op på toppen af tårnet, hvor vi var alene og kunne se ud over det snedækkede København. Her friede jeg til hende, og hun sagde ”ja” :-)

http://www.youtube.com/watch?v=FWARMuk-QuY

9: ”Mit hjerte altid vanker”

Carl Nielsen har skrevet den helt fantastiske melodi, som jeg synes er grund nok i sig selv til at nyde sangen.

8: Oslo Gospel Choirs version af ”En stjerne skinner i nat”

Julen er knas, mad og gaver, men mest af alt handler den jo om fred, og at ”jorden fyldes med sang”, og der rammer denne sang helt plet. Musik fås ikke meget hyggeligere.

7: Mariah Careys version af: “Oh holy night”

Denne version af den meget højtidelige sang er ganske enkelt en demonstration i, hvor godt et menneske kan synge. Prøv at høre, når hun giver den rigtig gas hen mod slutningen af sangen. Selvom man har varm gløgg i glasset, kan man sagtens få gåsehud.

6: Bobby McFerrin: “Ave Maria”

Jeg har tidligere skrevet her om min begejstring for Bobby McFerrin, som måske er verdens mest musikalske mand. Lyden er dårlig i dette klip, men prøv lige at høre ham ”synge duet” med en cello.

5: Cliff Richard: “I love you”

Før han storjulehittede med “Mistletoe and wine”, havde han skrevet denne meget simple kærlighedssang, og af forskellige årsager endte den med at blive spillet meget til jul. Måske er det, fordi den er meget naiv og næsten barnagtig i sine kærlighedserklæringer, men det er jo netop det, vi især må være i juletiden.

http://www.youtube.com/watch?v=2GwGpTokFHc

4: Soap m.fl. “Let love be love”

Når der skal være pop, så lad der være pop! Remee har lavet dette nummer, hvor tekst og melodi går helt op i en højere enhed. Det er et kærlighedsnummer, der bare foregår i juletiden, men siger nogle gode, generelle ting om livet, såsom: ”And one day it all seemed clear to me, that you can go as far as your heart can se. Even on the days when nothing seems to go your way, you will hear me say: ”Let love be love” osv.”

http://www.youtube.com/watch?v=0yZt7O6CHeo

3: Lionel Richie: “Love, oh Love”

Det er slet ikke en julesang, men jeg tror, at den hittede i december måned, da den kom frem. Nogle år senere sang Stig Rossen, Sissel og Oslo Gospel Choir den i hvert fald til en julekoncert, og det er helt forståeligt, for den har mange af de elementer, som vi fejrer i julen: Fred, kærlighed og glæde.

2: Eva Cassidy og Katie Melua: ”What a wonderful world”

Jeg er vild med denne sang af flere årsager, og ikke mindst fordi den blev spillet, da min forlovede gik op ad kirkegulvet for at blive min kone. Denne version er måske ikke bedre end originalen med Louis Armstrong, men for nogle år siden havde jeg den der stemning af, at ”nu blev juleræset for meget”: Gavekøb, planlægning, voldsom trængsel og alarm. Så satte jeg denne version på, og så kom jeg helt ned i gear og huskede på, hvad det hele drejer sig om: Verden er vidunderlig!

1: Kurt Nielsen: ”Himmel på jord”

Hvis du har fulgt med på min blog og i mine projekter, vil du vide, at jeg hader realityprogrammer og herunder talentshows, og det vil jeg ikke komme nærmere ind på her. Men der er efter min mening en grund til, at de har tilført verden noget godt, og den grund hedder Kurt Nielsen. Han vandt ikke bare ”Idol” i Norge, men også ”World Idol”, hvor han blandt andet slog Kelly Clarkson fra USA. En af dommerne sagde, at Kurt mest af alt mindede ham om en hobbit. Og når man ser Kurt og hører ham tale, så tænker man ikke, at her er en stor sanger. Men så begynder han at synge… Da jeg sidste år satte mig til at høre hans julekoncert, stødte jeg så på sangen ”himmel på jord”, og tænkte med det samme, at julen vist ikke kan beskrives bedre: ”Himmel på jord, en glæde så stor, jeg er ikke alene, her jeg bor”. I juletiden vil vi vise alle, herunder hjemløse, at ingen er alene, og det er måske budskabet over dem alle. Sluk mobilen, skru op for højttalerne og nyd denne sang og denne sanger:

Så vil jeg bare ønske dig en fredelig, kærlig og glad jul med fokus på det, der giver værdi for dig. Og hvis du har en julesang, som får dig i julestemning, så skriv den endelig her.

Skriv en kommentar