Uden frygt og fokus

Jeg har engang arbejdet som projektleder i det offentlige. Jeg var super glad for det, men skiftede arbejde, da jeg skulle flytte 300 kilometer væk pga. kærligheden. På min sidste arbejdsdag fik jeg den fremragende opgave at tale for det kommunale lederforum med beskeden: ”Sig hvad du vil – det er alligevel din sidste arbejdsdag”. De vidste, at jeg har en naturlig lyst til at udfordre status quo, og det fik jeg så lov til. At gerne ville provokeres er efter min mening også tegn på god ledelse.

I de tre kvarter talt jeg hovedsageligt om frygt. I den offentlige er der en konstant frygt for at ende på forsiden af diverse aviser. Det gør, at man skal kontrollere alt – og helst flere gange. Således bliver alt forsinket, og innovation bliver noget, man skal være bange for. Og det er et problem, når man er på vej ud over kanten. Til daglig arbejder jeg med integration, og der er der ifølge mine erfaringer mange ting, der halter. Men det er en anden snak. Jeg tror, at de var glade for mit oplæg, for bagefter sagde direktøren: ”Tommy, når du kommer til København, vil der sikkert være nogle, der siger, at du træder dem over tæerne. Men så må du love mig at sige til dem, at de har stillet fødderne det forkerte sted”.

Det er ikke kun i det offentlige, jeg har oplevet frygten. Alt for mange steder er både ledere og medarbejdere bange. Bange for, at tingene skal ændre sig. Bange for at gøre noget forkert. Så er det bedre at blive ved med at gøre, som man plejer. Hvis man skal tro hele Danmarks vanebryder, Torben Wiese (www.habitmanager.dk), så er det rigtig skidt, fordi vi har en tendens til kun at bryde vaner, når det er gået galt.

Vi skal ofte lave om på status quo – fordi det er status quo.

Sidste år havde jeg mit første møde med it-branchens enfant terrible, Miracle-direktør Mogens Nørgaard, mødte jeg det, som mange andre har brug for. Mogens’ succes skyldes to ting. 1: Han har ingen større plan. 2: Han er ikke bange for noget. Og det hænger sammen.

Planer er nemlig noget vi laver, for at undgå at være bange. De er vores forsvar mod den usikre (og derfor farlige) fremtid. Han og hans business-parter har en fast procedure, når de overvejer at kaste sig ud i nye projekter. Den ene siger: ”Hvad er det værste, der kan ske?” Så siger den anden: ”Det er, at pikken falder af, og man ikke engang kan høre et bump på jorden”. Herefter kaster de sig ud i det næste eventyr. Det kan være små og store projekter, men de er som regel altid nyskabende, og var ikke blevet til noget, hvis de lod sig styre af frygt.

Man skal selvfølgelig ikke være jubel-idiot, og det er Mogens heller ikke. Hvis du hører ham tale, bruger han meget selvironi, men det skal du ikke lade dig snyde af. Han er en nærmest uhyggelig intelligent mand. Der er bare det problem, at vi nogle gange bruger intelligensen til at gøre os bange. For vores intelligens fortæller os jo sandsynlighederne for, at noget kan gå galt. Det er bare ikke intelligent at rette sig efter det.

På netværket Amino (stiftet af Martin Thorborg) møder man tusindevis af iværksættere, der har samme tilgang som Mogens. Og ifølge mig er de fremtidens ledere. De lader sig ikke styre af frygten, og fokus er noget, der skifter i stedet for at styre.
Lad os lave et nyt begreb: Iværksætterledelse – ledelse uden frygt og fokus.

Skriv en kommentar