Undgå at din egen karisma bliver din fjende

Når jeg hører andre tale om ildsjæle, fremhæver de ofte ildsjælenes karisma, som får ildsjælen til at være så interessant og spændende, at andre støtter op om hans / hendes projekt.

Det gælder også på arbejdspladser, hvor brændende ledere kan være gode til at motivere medarbejderne. Men desværre kan din egen karisma faktisk også modarbejde, at du når de mål, du sætter dig.

Hvad er karisma?

Ordet ”karisma” kommer fra græsk og betyder en gave, hvilket i moderne forstand betegnes det som ”Evnen til at virke ledende alene ved personlighedens overbevisende styrke”. Prøv fx at tænke på Obama, den afdøde Steve Jobs eller i dansk sammenhæng kunne det være en person som Casper Christensen. De betegnes alle som personer med høj karisma. De nævnte personer har selvfølgelig også andet at byde på end netop karismaen, men her tjener de som forklaringseksempler.

Det kunne også være personer i din nærhed: Din chef, din træner, din formand eller din kollega. Og faktisk er det sandsynligt, at det også kunne være dig selv. Når du læser dette, er du interesseret i ildsjæle og sikkert én af dem. Da ildsjæle er meget følelsesmæssigt involveret i det, de laver, vil de for det meste også være særdeles karismatiske.

Måske har din karisma givet dig højere karakterer i skolen, rabat i butikken, gode samarbejdspartnere til din virksomhed eller tiltrukket andre til din sag. Der er mange gode sider af karisma, men i dette blogindlæg beskæftiger jeg mig med den negative side. For den skal du passe på.

Den glade, den sure og narcissisten

I 1989 skrev de tre psykologer Robert Hogan, Robert Raskin og Dan Fazzini artiklen ”The dark side of charisma”. I den beskriver de tre typer karismatiske mennesker.

Den glade formår at stige i graderne, fordi alle kan lide ham. Han undgår helt at tage upopulære beslutninger eller skabe fjender.

Den sure lurer under overfladen og skaber en masse konflikter og fjender, men da det ikke bryder helt ud, kommer han stille og roligt selv til at fremstå som den gode part.

Narcissisten har høj energi og selvtillid, hvilket gør ham så charmerende, at andre automatisk har lige så høje tanker om ham, som han selv har.

Fælles for alle tre er, at de langsomt får mere og mere magt på baggrund af deres personlighed og ikke nødvendigvis deres evner og resultater. På et tidspunkt er der én eller anden, der finder ud af, at det er kejserens nye klæder, og så falder korthuset sammen.

Ingen af de tre forholder sig nemlig til virkeligheden. Den glade navigerer udenom alle forhindringer, indtil forhindringerne en dag hober sig op. Den sure for skabt kaotiske miljøer omkring sig, hvor ingen skaber resultater. Narcissisten lytter aldrig til andres forslag, og fortsætter derfor med samme kurs, uanset hvor den fører ham hen.

Sådan bliver du venner med din karisma

Som ildsjæl har du en risiko for at lade den gode, den sure eller den narcissistiske få overtaget, fordi det ganske enkelt er en let måde at få mere magt på kort sigt. Andre vil lade dig gøre det, da du netop har karismaen til at kunne gennemføre det.

Og du skal selvfølgelig ikke nedtone din karisma – du skal bare sikre dig, at det ikke er din personlighed alene, der skaber resultater for dig. De fem gode råd er:

  • Lad være med at undgå konflikter bare fordi de er ubehagelige. De er en naturlig del af livet, og kan gøre dig endnu stærkere eller mere bevidst om, hvordan andre ser på det, du laver.
  • Når du peger på én, så peger der fire fingre mod dig selv. Hvilken rolle spiller du og dine tidligere handlinger, hvis du mener, at en anden ikke gør, som du forventer?
  • Få så mange konkrete eksempler som muligt, når du kommunikerer med andre, der har et andet perspektiv end dit.
  • Øv dig i at lytte. Betragt det som en gave, at andre har en anden mening om det, du foretager dig. Sig gerne højt, at det er svært at tage imod kritik, men at du gerne vil have den, så du kan bruge den konstruktivt.
  • Evalulér, hvad du laver. Kommer du videre mod dine mål, eller bilder du bare dig selv ind, at du gør det? Klapper folk dig på ryggen, så du lige så stille kommer udover skrænten?

Kommentarer

John Nielsen siger:
16. February, 2012 at 11:10

Tak for et rigtigt godt indlæg!
Et af punkterne, jeg specielt hæfter mig ved, er:
“Betragt det som en gave, at andre har en anden mening om det, du foretager dig.”
Der ER som udgangspunkt et rygklap, når andre bruger energi på at tage stilling til det, du siger eller det du gør.

Jeg finder det let at genkende nogle af de forskellige typer, du nævner.

Super godt indlæg.
God karisma! :-)

Dbh. John

Skriv en kommentar