Velkommen til det eksspirerende menneske

Johnny er en 18 år gammel mand med downs syndrom.

Han arbejder i et amerikansk supermarked som ”bagger”, hvilket vil sige, at han pakker kundernes varer ned i poser. En dag er han til et seminar på jobbet, hvor han får at vide, at alle kan servicere kunderne endnu bedre ved at sætte sit personlige præg på jobbet. Kort tid efter får Johnny en idé: Hver aften finder han et spændende citat på nettet eller finder på sit eget citat. Han får sin far til at hjælpe sig med at at printe det i mange eksemplarer. Således kan han hver dag lægge sedlen med dagens tanke ned i kundernes poser.

Der går ikke lang tid, før butikschefen bemærker en ændring. En dag ser han, at køen ved en kasse er tre gange så lang som de andre kasser. Han vil derfor åbne flere kasser, men kunderne giver udtryk for, at de ikke vil til en hurtigere kasse, men vil blive ved Johnnys kasse, for de vil have hans ”dagens tanke”. En kunde giver endda udtryk for, at hun handler oftere i butikken, fordi hun lige skal forbi for at få Johnnys seddel.

Johnny er gået fra at være et inspireret menneske til at være et eksspirerende menneske.

Danmarks mest succesrige foredragsholder er uden tvivl Chris McDonald. Han har flere tusinde forespørgsler på foredrag om året, hvilket gør at han bliver nødt til at takke nej til rigtig mange, der gerne vil betale ham gode penge for hans tid. Hans budskab er simpelt, og vi ved det godt alle sammen: Vi skal dyrke motion og spise sundere, for det giver os energi og godt humør. Der er oven i købet rigtigt mange, der gerne vil fortælle os det, men det er Chris, vi vil lytte til, for han er et eksspirerende menneske.

For systemet er plejehjemslederen Thyra Frank en besværlig kvinde. Hun insisterer på, at personalet hverken skal have uniformer eller personalerum. Maden skal laves i hjemmets eget køkken (og ikke kommunens centralkøkken), da duften stimulerer appetitten. Der skal rødvin på bordet, og Bailey’s indkøbes gerne i pallevis. Men for beboerne og personalet er Thyra en sand heltinde. Sygefraværet er så lavt, at de manglende udgifter til vikarer i stedet kan dække en årlig rejse for både beboere og personale. Hendes livsglade budskab og en tro på livet før døden er også nået ud til resten af landet, hvilket også har gjort, at hun er optaget i den danske ledelseskanon. Hun er mildt sagt et eksspirerende menneske.

I efteråret 2010 er jeg til foredrag med Johannes Møllehave i Falkonersalen i København. Der er udsolgt, og aftenens foredrag tager alle med storm. Der er ikke noget manuskript, og ingen fra publikum ved noget som helst om, hvad han vil komme ind på. Det bliver til en festlig tid, hvor vittigheder og sjove citater fylder 90 procent af indholdet – udover en masse stampen i gulvet og pegen med stokken. Vel nok alle andre kunne ikke slippe afsted med det, men for Johannes Møllehave er det en succes, for når han gør lige netop det, er han et eksspirerende menneske.

Hvorfor betaler vi andre for at tale om det, de brænder for?

Hvorfor er det generelt sådan, at organisationer, virksomheder og foreninger betaler foredragsholdere en timeløn, der for andre vil svare til en månedsløn? Der er sjældent tale om, at foredragsholderen ved noget som helst om virksomheden, dens fagområde eller personalemæssige udfordringer. Det er fordi, man kan se på bundlinjen, at medarbejderne bliver inspireret af eksspirerende mennesker. Vi har ganske enkelt brug for inspiration allesammen.

Men det er ikke kun tilhørerne, der har brug for at møde inspiratoren. Det eksspirerende menneske har brug for at komme ud med det, de har på hjerte. De kan ganske enkelt ikke lade være, og det er det, der gør dem til dem, de er. De ER kort sagt deres kald, uanset om de er foredragsholdere, virksomhedsledere, kunstnere, musikere, revolutionærer eller pakker andres varer i poser i indkøbscentret. Når de eksspirerer bliver de lykkeligere, hvilket også ofte sker for dem, de inspirerer.

Bliv et eksspirerende menneske

Er det forbeholdt en lille gruppe i samfundet at være eksspirerende mennesker? Bestemt ikke. Det vil altid være en mindre gruppe, der er landskendte for det, men alle kan blive eksspirerende mennesker der, hvor de er. Processen frem til at blive det er for mange det mest givende, de har prøvet i deres liv. For det handler blandt andet om at blive klogere på, hvem man egentligt er, og hvad man har at give til andre mennesker. Du kan fx blive en eksspirerende

  • Leder
  • Lærer
  • Kollega
  • Frivillig
  • Forælder
  • Træner
  • Kunde
  • Sælger
  • Analytiker

…Ja, hvad som helst.

Men det er ikke noget, du bliver natten over. Jeg vil i en række blogindlæg op til min næste bog ”Det eksspirerende menneske” hjælpe dig i processen, og du vil få en masse gode råd og endnu flere eksempler på de mennesker, der inspirerer verden over – fordi de er eksspirerende mennesker.

Vær med til at skrive min næste bog

Jeg skriver bogen af flere årsager. Som foredragsholder er jeg selvfølgelig meget optaget af, hvordan jeg bedst muligt lever op til rollen som inspirator og eksspirator, så bogen er først og fremmest et svar på min egen søgen.  Hvis du gør dig nogle tanker eller kender til eksempler, bøger, undersøgelser osv. er du naturligvis mere end velkommen til at skrive til mig her på bloggen eller på en mail.

Jeg vil også gerne hjælpe så mange som muligt med at blive eksspirerende mennesker, for når man viser andre, at noget andet også er muligt, er der meget få følelser, der er bedre. Så har man allerede sat et lille aftryk i verden og gjort en forskel. Og det har vi brug for. Det vil også give os alle en endnu bedre hverdag, hvis vi oplever flere eksspirerende mennesker omkring os. Prøv at forestil dig en dag, hvor man møder en eksspirerende buschaffør, receptionist, chef, kollega, pædagog, kassedame og ser eksspirerende mennesker i tv om aftenen.

I mit næste blogindlæg vil jeg uddybe, hvad forskellen er på eksspiration og inspiration.

Kommentarer

Hanne siger:
4. January, 2011 at 20:54

Interessant! Nogle steder i dette blogindlæg, især i første del, er forskellen mellem eksspirerende og inspirerende ikke helt klar, men ved at læse næste blogindlæg, forstår jeg at eksspirerende er noget du kan være uafhængigt af om andre finder dig inspirerende. Og sidste sætning i dette blogindlæg gør det faktisk ret tydeligt for mig, hvad dette drejer sig om.

Dit indlæg har fået mig til at tænke over, at jeg desværre møder for få eksspirerende mennesker i hverdagen, fordi de fleste helst holder sig indenfor standardiserede omgangsformer, måske fordi eksspirerende mennesker jo også kan opfattes negativt (æj, hun er altså bare for meget! = janteloven). Det ville være fedt med flere eksspirerende mennesker, for så er der flere muligheder for at blive inspireret – også inspireret til at eksspirere!

Indlægget har også fået mig til at tænke over de eksspirerende mennesker (f.eks. kolleger), jeg faktisk møder – og bliver (mere) bevidst om at værdsætte deres eksspirering, selv om de ikke nødvendigvis inspirerer mig!

admin siger:
5. January, 2011 at 10:17

Kære Hanne,
Mange tak for dine tanker omkring begrebet og ikke mindst mine formuleringer omkring det. Jeg er sikker på, at jeg godt kan skrive det skarpere, og du har givet mig nogle hints til, hvordan jeg bedre kan formidle begrbet.
I øvrigt så kan det også formuleres sådan, at man selv har 100 procent mulighed for at kontrollere over, hvad man eksspirerer, mens man kun kan påvirke, hvordan man inspirerer.
Bedste hilsener
Tommy

Skriv en kommentar