Undgå de tre motivationsparadokser del 2: Veronicaparadokset

Veronicaparadokset

Du kan læse første del af de tre motivationsparadokser her.

Dette paradoks har jeg opkaldt efter Paolo Coelhos bog ”Veronica beslutter sig for at dø”. I bogen forsøger den unge Veronica at begå selvmord ved at tage en masse piller. Men det lykkedes hende ikke, og da hun vågner er hun indlagt. Det viser sig, at pillerne har ikke slået hende ihjel, men de har ødelagt organerne, så hun har få uger tilbage at leve i. I denne periode får Veronica en helt ufattelig lyst til at leve, selvom det er for sent.

Det er heldigvis en skæbne, der kun rammer de allerfærreste, men når jeg tager den op, skyldes det, at eksemplet viser os noget paradoksalt omkring motivation: At vi for alvor først bliver motiveret, når vi får et seriøst ”wake-up call”. Når konkursen er indtruffet, vil vi overholde budgettet. Når vi taber håret og får et hjertetilfælde, vil vi indrette os på en mindre stresset hverdag. Når vi vejer 100 kilo for meget, vil vi tabe os og løbe marathon. Det er altså, når kriserne kradser, at vi begynder at finde et fokus og rette os efter det.

Tænk hvis vi nu kunne være motiverede til at udvikle os, INDEN det gik helt galt. Så vil mange bekymringer og nedskæringer måske kunne undgås.

Hvordan opløser man Veronicaparadokset?

Uanset om du er leder eller medarbejder, handler det om at finde den større mening med delelementerne i ens tilværelse. Hvorfor har man det job, man har? Hvorfor bor man, hvor man gør? Hvorfor bruger man tid sammen med de mennesker? Det er sådanne spørgsmål, man stiller sig selv, når det ER gået galt, men du skal gøre det nu.

Et godt råd kan være, at lave en ”5 x hvorfor?” på forskellige dele af dit liv. Det vil sige, at du starter med at stille dig selv et spørgsmål fx: ”Hvorfor har jeg mit nuværende job?” Når du så har svaret på det, spørger du ind til dette svar ved at stille ”hvorfor?” nr. 2. Sådan fortsætter du, indtil du har fundet svarene på alle fem nivaeuer.

Det vil hjælpe dig med at finde fokus på, hvad meningen er med det hele og således hvorfor du er motiveret – eller ikke er det. Hvis det sidstnævnte er tilfældet, har du så noget at arbejde med, men i dette tilfælde, INDEN det er gået galt.

Har du andre idéer til, hvordan man kan opløse dette svære paradoks, så kom endelig med dem!

Skriv en kommentar